Trussel-saken:

Avviser å ha brutt avtale med Ingebrigtsen

Helse Nord-styrelederen sier hun ikke hadde noe annet valg enn stå fram offentlig om det hun oppfattet som trusler fra Tor Ingebrigtsen.

BEKREFTER: Marianne Telle bekrefter at Tor Ingebrigtsen er mannen som står bak de angivelige truslene. 

nyheter

Det var 11. desember i fjor at styreleder Marianne Telle i Helse Nord mottok det hun oppfattet som trusler fra avtroppende UNN-sjef Tor Ingebrigtsen, i forbindelse med den betente striden om å legge et såkalt PCI-senter til Bodø.

Helse Nords styreleder Marianne Telle til Dagens Medisin: - Ble truet av UNN-direktøren

– Alvorlige konsekvenser

Han la ifølge Telle ned krav om at hun skulle sørge for at dette ikke ble vedtatt.

– Han sa at dersom så skjedde, ville det få alvorlige konsekvenser for mitt vedkommende. Han sa ting som at «vi er rasende på deg», «du vil bli knust», «du vil ikke ha noe igjen».

Uttalelsene ble ifølge Telle gjenstand for et møte rundt en uke senere, hvor Ingebrigtsen, UNN-styreleder Jorhill Andreassen og hun selv var til stede.

– Han forklarte at han var i en presset situasjon, innrømte truslene og ga en uforbeholden unnskyldning. Han lovte at det ikke var noe grunnlag for at represaliene skulle iverksettes, sier Telle. – Vi inngikk en avtale om at jeg ikke skulle anmelde, og vi var begge samstemte i at saken ikke skulle nå offentligheten. Det var også et vesentlig poeng for meg at det som ble sagt ikke skulle bagatelliseres. Trusler skal ikke finne sted, sier Telle.

Legeforeningen om trussel-saken: – Vitner om en sjokkerende og uakseptabel lederadferd

Vurderte anmeldelse

4. januar sendte Telle ut en pressemelding om at hun ikke ville anmelde den da ikke navngitte personen. Det var nettstedet Dagens Medisin som onsdag kveld navnga Ingebrigtsen.

Artikkelen var først basert på anonyme kilder. Senere sto Telle fram og bekreftet saken.

Overfor Nordlys hevder Ingebrigtsen at Telle har brutt konfidensialitetsavtalen, og varsler at han vil uttale seg mer om saken på et senere tidspunkt torsdag. Det har ikke lyktes iTromsø å få ytterligere kommentarer fra Ingebrigtsen eller UNN-kommunikasjonssjef Hilde Pettersen.

Telle avviser at hun har brutt noen avtale ved å stå fram.

Overrasket

– Jeg la saken bak meg 4. januar, og tenkte at det er på tide å gå videre. Alle involverte var tjent med at saken ble ordnet internt. Da jeg i forgårs ble kjent med at medier satt på kilder som navnga Ingebrigtsen, ble jeg veldig overrasket, sier Telle.

– Jeg opplever ikke at jeg har brutt avtalen. Jeg holdt meg til avtalen om å ikke anmelde. Jeg hadde ikke noe annet valgt enn å stå fram, når saken først hadde nådd offentligheten og Ingebrigtsen ble navngitt i nettaviser. Det er viktig å få fram fakta og ikke la spekulasjoner råde, sier Telle

Hun sier hun ikke har hatt noen kontakt med den avtroppende UNN-sjefen etter at saken ble kjent, og står ved beslutningen om å ikke anmelde innholdet i telefonsamtalen.

– Det var riktig med tanke på Helse Nord, UNN og de involverte. Det er menneskelig å trå feil. Og da jeg fikk en så klar beklagelse og bekreftelse på at truslene ikke ville iverksettes, så jeg ikke noen grunn til å anmelde, sier hun.

AVTROPPENDE DIREKTØR: Det har ikke lyktes iTromsø å få ytterligere kommentar fra avtroppende UNN-direktør Tor Ingebrigtsen. - – Jeg har hele tiden engasjert meg sterkt for det fagmiljøet jeg er ansvarlig for. At dette engasjementet i en sammenheng har blitt oppfattet som noe annet beklager jeg, sier han til Dagens Medisin. 

 

Utilgjengelig

Det har ikke lyktes iTromsø å få ytterligere kommentar fra Tor Ingebrigtsen. Til Dagens Medisin sier han følgende:

– Jeg har hele tiden engasjert meg sterkt for det fagmiljøet jeg er ansvarlig for. At dette engasjementet i en sammenheng har blitt oppfattet som noe annet beklager jeg. Men jeg er glad for at styreleder nå selv sier at hun ikke ble utsatt for et personlig angrep. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere påstandene som blir fremsatt.