– Vi vet ikke når, men de fattige tilreisende kommer tilbake. Nå er de hjemme på besøk hos familiene på landsbygda i Romania, sier daglig leder Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon Tromsø.

Tigging er arbeid

Dermed bekrefter hun det mange har registrert i byens gater, tiggerne er borte. Ifølge Sogge dro de siste fra Tromsø 22. desember.

– De er innforstått med hvor lenge de har lov til å være i Norge. De kan være her i tre måneder, men det er vanskelig for dem å få jobb så da må de reise hjem til familien.

De fattige tilreisende som har sittet i bygatene ser på tiggingen som en jobb, mener Sogge. Og pengene går til å forsørge øvrige familiemedlemmer i hjemlandet.

– De samler inn penger til et bedre liv i Romania. De ser på tigging som et arbeid.

HJELPER: Daglig leder for Kirkens Bymisjon Tromsø, Ann Karina Sogge (til høyre) og rumenske Ramona Alexa da de invitere romfolk på middag to ganger i uka sommeren 2015.

Humanitær bistand

De siste to-tre årene har bymisjonen fått tilskudd fra Justis- og beredskapsdepartementet til å drive humanitært arbeid for fattige tilreisende til Tromsø. I fjor var beløpet på 250.000 kroner.

– Det gjør det mulig å gi dem mat, et sted å varme seg, dusj, toalettbesøk og klesvask. Vi kommer til å søke om midler i år også. jeg tror det er viktig for byen at folk ikke forkommer i gatene.

Husly

Bymisjonen kjenner til at de tilreisende tiggerne søker ly for natta på ulike steder, nå håper de at tiggerne kan tilbys mer ordna forhold.

– Vi har en ambisjon om at vi i 2018 skal bygge et enkelt «shelter» (husly, red.anm.) sånn at fattige tilreisende har et sted å hvile seg og sove om natta. Det vil gjøre oss mer rigga for å kunne være i beredskap.

Samordner aktiviteter

Bymisjonslederen mener det ikke er ufarlig å leve på gata i Tromsø.

– Vi har oversikt over hvor de har tilhold og kan stikke seg unna for opphold om natta, men jeg har ikke lyst til å si hvor. Det å være fattig betyr også at man må gjøre kompromiss med egen sikkerhet, og det er ikke alltid trygt der de sover. Kulde er en ting, men de kan bli oppdaget og plaget, sier Ann Karina Sogge.

Selv om det hevdes at tiggingen er organisert og at det står profesjonelle bak, er Sogge ikke enig i det.

– Det er snakk noen familier som samordner aktivitetene i et system. Vi har blitt kjent med mange av dem over år, og det kan av og til dukke opp nye familiemedlemmer eller nye familier. De er et folk av kompetente reisende.

Sier ifra

Bymisjonen prøver når de har kontakt med tiggerne å få de til å forstå hvor viktig det er at barna som er i Romania får seg utdanning.

– Om tigging er bra eller ikke, tar ikke bymisjonen stilling til. Vi må bare forholde oss til de faktiske forholdene. Men vi sier at til dem at de må sørge for at barna går på skole og at døtrene ikke blir giftet bort. Mennene er de som påvirker i miljøet. og vi innprenter hvor viktig utdanning er, sier daglig leder Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon Tromsø.