Regionreformen:

Nå må fylkene til mekler

De mislykkede sammenslåingsforhandlingene mellom Troms og Finnmark har nå fått kommunalminister Monica Mæland til å miste tålmodigheten.

ALVORLIGE SAMTALER: Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, samt fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, møtte pressen etter møtet på departementet. Foto: Frank Ertesvåg, VG 

VIL HA FORTGANG: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har gitt fylkene i nord marsjordre - og vil sette ned en megler som kan hjlepe Troms og Finnmark til å bli enige. Foto: Christer Pedersen 

OPTIMIST: Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk. 

nyheter

Derfor ble fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) og fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) innkalt på teppet i Oslo torsdag for å forklare hvorfor man ikke har klart å komme til enighet om sammenslåingen av fylkene.

- Jeg opplevde det som et positivt møte der vi fikk legge frem våre syn og våre forskjellige ståsteder, forteller fylkesrådsleder Willy Ørnebakk til iTromsø.

For stor avstand

Dog var avstanden mellom ham og hans partikollega fra Finnmark så pass stor at Monica Mæland påla de to å gå til «ekteskapsrådgiver» for å prøve å finne en vei ut av uenigheten.

Det vil nemlig utpekes en nøytral megler som skal hjelpe de to uenige partene å bli enige om hvordan overgangsregjeringen, den såkalte fellesnemdga, skal settes sammen.

Villig til å gå til megling

– Vi har sagt oss villige til å gå med på å snakke med en person som kan hjelpe oss videre, sier Ørnebakk.

Han sier at han åpner for at en megler også skal kunne se på hvilket mandat fellesnemnda skal få - ikke kun sammensetningen.

- Jeg håper at det raskt kommer på plass en megler, og at vi kan få gjennomført samtalene i løpet av kort tid slik at vi kan begynne med det reelle arbeidet som vi har igjen, sier Ørnebakk.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier til VG at hun håper at det «overgangsregjeringen» blir rettferdig sammensatt.

– Blir det en fellesnemnd med et skjevt flertall til fordel for Troms - da er mye av løpet kjørt for vår del, sier hun.

Vil helst at fylkene blir enige

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier til VG at hun synes det er trasig at de to nordligste fylkene ikke har lyktes i å bli enige.

Hun håper derfor at de to skal klare å komme hverandre i møte om de får uhildet hjelp.

– Jeg ønsker først og fremst at Troms og Finnmark selv skal fatte beslutninger om fellesnemnd, mandat og navn på det nye fylket. Jeg har ikke ønske om at beslutningene om dette skal tas i Oslo, sier hun.