Den sedelighetssiktede samfunnstoppen:

Skal ha tatt med ung asylsøker på hytta

Samfunnstoppen skal ha tatt med seg en ung asylsøker på tur til sin egen hytte. Det fikk de ansatte på institusjonen der gutten bodde til å reagere.

LøSLATT: Den siktede samfunnstoppen har siden 3. januar sittet varetektsfengslet. I dag ble han løslatt fra Tromsø fengsel. FOTO: LARS A. J. GISKE/ITROMSØ 

nyheter

Torsdag ble den sedelighetssiktede samfunnstoppen løslatt fra Tromsø fengsel, etter å ha sittet varetektsfengslet siden 3. januar. Forut for den tiden fikk politiet i Tromsø kjennskap til at mannen hadde vært i kontakt med en ung asylsøker noen år tilbake i tid. Kontakten skal ha vært hyppig.

Den unge asylsøkeren skal etter det iTromsø kjenner til være en av de fornærmede i saken mot samfunnstoppen. Han er i dag i 20-årene og bor i Norge. Da hendelsene som samfunnstoppen er siktet for skal ha funnet sted, bodde gutten på et mottak i Tromsø.

Dro til hans private hytte

Ifølge iTromsøs opplysninger skal samfunnstoppen ha tilbrakt mye tid sammen med den unge asylsøkeren. Han skal ha vært i en sårbar situasjon da han kom til Norge alene, og var svært traumatisert da han bodde på mottaket.

Mannen skal ha besøkt gutten regelmessig, og ved en eller flere anledninger skal han ha reist på tur med ham. En av disse turene gikk til samfunnstoppens hytte i Troms.

Som Nordlys har skrevet tidligere, ransaket politiet mannens hytte i januar. iTromsø kjenner nå til at årsaken til ransakingen blant annet beror på hytteturen han tok med den unge asylsøkeren.

Politiet ønsker ikke å kommentere iTromsøs opplysninger.


Slik er siktelsen mot samfunnstoppen

Siktelsen mot tromsømannen ble først utvidet 11. januar, og deretter på ny i starten av februar. Siktelsen omfatter straffbare forhold begått over flere år. Både en navngitt fornærmet og flere ikke-identifiserte, mulige fornærmede omfattes av siktelsen.

Siktelsen er konkretisert til følgende straffebud:

  • Gammel straffelov: § 193 første ledd - for å ha skaffet seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold
  • Ny straffelov: § 295 - for å ha skaffet seg seksuell omgang ved a) misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, eller c) å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon

Ansatte på mottak reagerte

Videre får iTromsø opplyst at politiet fikk kjennskap til hytteturen under avhør med vitner. De ansatte på mottaket skal ha reagert på at gutten ofte ble kontaktet av samfunnstoppen, og at han tilbragte mye tid sammen med ham. De har også reagert på at asylsøkeren var med mannens private hytte.

iTromsø har tidligere avslørt at Bufetat for fem-seks år siden hadde en dialog med direktoratet om avklaring av samfunnstoppens roller, etter at flere ansatte skal ha reagert på hvordan han opptrådte. Han besøkte enkelte av etatens enheter på uvanlige tidspunkt, utenfor arbeidstid og skal ha krevd å få være alene med enkelte barn.

I tillegg skal en barnevernsleder tatt opp behovet for rolleavklaring på et fellesmøte for samtlige barnevernsledere i Troms, og senere med Fylkesmannens kontor i Tromsø.

Politiet: Flere har reagert på adferden hans

En nær venn av samfunnstoppen, som også har flyktningbakgrunn, har tidligere uttalt til TV2 at mannen umulig kan ha gjort det han er anklaget for. De to traff hverandre på biblioteket, hvor mannen jobbet med å lære seg norsk.

Mannen har ved flere anledninger vært hjemme hos mannen og hans familie, og de har vært på flere hytteturer sammen.

– Jeg oppfattet at han var oppriktig opptatt av hvordan jeg hadde det, viktigheten av å lære språket og det å bli integrert i det norske samfunn. Jeg har hele tiden opplevd hans motivasjon for å hjelpe meg som personlig ektefølt, sa han til TV2.

Politistasjonssjef Anita Hermandsen sier hun ikke vil kommentere iTromsøs opplysninger, men at mange av tipsene i saken dreier seg om bekymringer.

– Det jeg kan si er at mange av tipsene vi har fått dreier seg om at noen har reagert på adferden hans, og har valgt å ringe oss for å si fra om det.

Advokat Bjørn Morten Litveit Hansen opplyser at han ikke vil kommentere opplysningene. Samfunnstoppen nekter som kjent straffskyld og stiller seg uforstående til anklagene mot ham.