Park og Vei-avdelingen gjennomførte i fjor en kartlegging av statusen på skolegårdene og uteområdene til samtlige skoler i kommunen.

I etterkant av kartleggingen er det nå lagt fram en prioriteringsliste over de mest akutte tiltakene som man mener må utbedres.

I neste uke skal saken opp til politisk behandling i byutviklingskomiteen, samt utdannings- og oppvekstkomiteen.

Stort etterslep

I saksfremlegget fra administrasjonen skriver man:

"Det er registrert et stort etterslep på uterom ved skoler i Tromsø kommune, og de foreslåtte tiltakene omfatter både lekefunksjoner, idrettsaktiviteter, samlingsplasser og forskjellige trivselsskapende tiltak. Med mer fortetting- og økte elevtall er det viktig at uterom ved skoler har en viss standard."

I løpet av de neste fire årene (samt fjoråret) foreslår Park og Vei å bruke 62,2 millioner kroner på å utbedre skolegårdene på 12 av kommunens skoler.

Fem skoler får mest

Skolene som får mest penger er

• Gyllenborg skole – 13 mill. kr til trafikksikring, adkomst, utearealer og utstyr. Hoveddelen av dette arbeidet ble påbegynt og gjennomført i 2017 og skal avsluttes i 2018.

Begrunnelse: " Gyllenborg er en sentrumsskole med lite uteareal pr. elev, og det har da vært viktig med en oppgradering av anlegget tilsvarende en «byskole» med gode og solide kvaliteter utendørs".

• Borgtun skole – 11 mill. kr til oppgradering, utstyr, samt tilpasning av uteområdet til å kunne bygge nytt skolebygg. Arbeidet skal utføres i 2018 og 2019.

"Dårlig standard" gjenganger

Begrunnelse: "(Skolegården er i) svært dårlig standard på skoleanlegget både funksjonelt og teknisk, skolekretsen har dårlige trafikale løsninger og området kommer også dårlig ut i levekårsundersøkelsen".

• Grønnåsen skole – 11 mill. kr til å gjennomføre en total oppgradering av utearealene. Arbeidet skal utføres i 2019 og 2020.

Begrunnelse: "Det er dårlig standard på anlegget (jf. registreringsrapport) samt at området kommer dårlig ut i levekårsundersøkelsen".

Oppgradering og sikring

• Sandnessund skole – 11 mill. kr til oppgradering, utstyr, kobling til nærliggende turområder, trafikksikring m.m. Arbeidet skal utføres fra 2019 til 2021.

Begrunnelse: "(Det) er en vanskelig trafikksituasjon i tillegg til at uterommet er nedslitt og har dårlig standard".

• Straumsbukta skole – ni mill. kr til å heloppgradere skolegården, samt etablere bedre trafikksikringstiltak. Arbeidet skal gjennomføres fra 2020 til 2021.

• Ungdomsskolen i Kroken har dessuten vunnet en konkurranse i regi av Gjensidigestiftelsen der man får støtte til en "møteplass" som sammen med tippemidler blir et omfattende prosjekt – forutsatt at denne bygges i 2018. Kommunen setter av 1,5 mill. til å gjennomføre andre oppgraderinger.

• I tillegg skal det gjennomføres mindre tiltak på skolene på Skjelnan og Brensholmen, i Hamna og Krokelvdalen, samt Kattfjord til kostnader på mellom en halv til én million kroner.