Trusselsaken: Tre UNN-topper går på dagen

UNN-sjef Tor Ingebrigtsen, styreleder Jorhill Andreassen og neststyreleder Erling Espeland går av. 

UNN-DIREKTØR: Tor Ingebrigtsen. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det ble bestemt på et ekstraordinært UNN-styremøte i dag.

Dette bekrefter kommunikasjonssjef Hilde Pettersen overfor iTromsø etter et ekstraordinært styremøte fredag, som følge av trusselanklagene som Helse Nords styreleder Marianne Telle har rettet mot Tor Ingebrigtsen.

Selve møtet var lukket, unntatt offentlighet og foregikk over telefon.

– Med bakgrunn i den situasjonen som har oppstått etter min oppsigelse 5. februar, er det min vurdering at det beste for pasientene og UNNs ansatte er at jeg ikke fortsetter med mine arbeidsoppgaver som administrerende direktør. Jeg har derfor i dag anmodet styret om å bli fristilt fra alle mine arbeidsoppgaver i oppsigelsestiden med øyeblikkelig virkning, og dette ble godkjent av styret i dagens møte, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

Viseadministrerende direktør Marit Lind blir fungerende direktør ved UNN inntil videre. Eivind Mikalsen konstitueres som styreleder i UNN, mens Helga Marie Bjerke går inn som nestleder.

Styreleder Jorhill Andreassen og nestleder Erling Espeland begrunner avgangen blant annet med at de ikke lenger har tillit til Telle.

Jeg har i alle år hatt stor tillit til Tor Ingebrigtsen, og tilliten er ikke svekket etter den siste tids hendelser. Jeg opplever nå at jeg som styreleder ikke har den nødvendig tillit i Helse Nord. Jeg har dermed ingen motivasjon til å jobbe videre med saker som vi har jobbet med i fellesskap i Helse Nord, sier hun i en pressemelding.

– Hvis vi sammen skal kjempe for det best mulige helsetilbudet i Nord-Norge, er vi avhengige av å ta tillit til hverandre. Da er det et problem for meg at jeg heller ikke lenger har den nødvendige tilliten til Marianne Telle, sier hun.

Espeland uttaler seg i samme spor.

– Marianne Telles fremstilling i media de siste dagene har hatt en veldig ensidig tyngde. Da blir min begrunnelse og motivasjon for å sitte i et styre som er underlagt hennes ledelse så sterkt redusert at jeg ikke vil kunne gjøre en god jobb, sier Erling Espeland.

Det har foreløpig ikke lyktes iTromsø å nå Telle eller kommunikasjonsdirektør Anne May Knudsen i Helse Nord for en kommentar.

Saken oppdateres fortløpende. Last inn siden på nytt for siste versjon.

Dette er saken

Ingebrigtsens oppsigelse, etter elleve år i sjefsstolen, ble kjent via en pressemelding fra UNN tirsdag morgen. Samme dag sa han til iTromsø at den betente striden om å opprette en hjerteavdeling i Bodø, den såkalte PCI-saken, medvirket til beslutningen om å si opp.

Onsdag kveld publiserte nettstedet Dagens Medisin en artikkel hvor Ingebrigtsen ble navngitt som den som angivelig hadde framsatt trusler mot styrelederen i Helse Nord, Marianne Telle, over telefon i forkant av et styremøte hvor PCI var tema i desember i fjor.

Artikkelen var først basert på anonyme kilder, men Telle sto senere fram og bekreftet opplysningene. Til iTromsø sier Telle at Ingebrigtsen blant annet hadde sagt at hun ville bli «knust» dersom styret vedtok å opprette et PCI-senter i Bodø.

Ville ikke anmelde

Partene møttes en drøy uke etter telefonsamtalen, hvorpå Telle besluttet å ikke politianmelde hendelsen. Hun sier Ingebrigtsen beklaget utsagnene og lovet at truslene ikke skulle iverksettes. De ble også enige om å ikke forfølge saken eksternt, altså ikke navngi Ingebrigtsen offentlig.

Torsdag morgen sa Ingebrigtsen til Nordlys at Telle hadde brutt konfindensialtetsavtalen. Overfor iTromsø nekter hun for dette, og sier hun var tvunget til å stå fram for å formidle fakta, som følge av at saken sprakk med anonyme kilder i nettmedier.

Nekter for trusler

Senere samme dag bekreftet Helse Nord-sjef Lars Vorland overfor an.no at trusselsaken er utløsende årsak til at Ingebrigtsen trekker seg. Vorland sier Ingebrigtsen selv tok avgjørelsen, etter et møte de hadde om saken 19. januar.

I en e-post til iTromsø torsdag kveld, nekter Ingebrigtsen for å ha framsatt trusler mot Telle.

– Først og fremst vil jeg understreke at jeg absolutt ikke bagatelliserer at Marianne Telle hadde en vond opplevelse. Jeg har respekt for at hun oppfattet samtalen slik hun gjorde. Og jeg har beklaget det. Men jeg holder fast ved at jeg ikke har fremsatt trusler mot henne, sier han i en e-post til avisen.

Partene i saken møttes til et uformelt informasjonsmøte torsdag ettermiddag.

Fredag formiddag ble det kjent at UNN-styret innkalte til et ekstraordinært og lukket styremøte med Ingebrigtsen-saken som eneste tema.

Kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen, sier Ingebrigtsen ikke er tilgjengelig for kommentar fredag.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter