«Det grønne skiftet – klimaendringer før og nå» er temaet for den nye utstillingen som er full av nye og lærerike installasjoner for både liten og stor.

Helt ferske data

Utstillingene som nå er blitt fornyet har stått på Vitensenteret siden 2011. Det betyr at informasjonen på dem ikke har vært av helt ny dato. Inntil nå.

– Vi har jaktet på informasjon og ferske data helt fram til januar i år. Utstillingen er laget slik at det nå blir lettere å bytte ut gamle elementer eller føye til nye, sier utstillingsansvarlig Mona Holmø på Nordnorsk Vitensenter.

Den nye utstillingen et todelt, den ene handler om klima, den andre om vær. Vitensenteret har samarbeidet med Senter for fremragende forskning på klima og miljø ved UiT (CAGE) om en istidssimulator.

Kan føle endringene

På en skjerm er det laget en animasjon som viser utbredelsen av is over Nord-Europa. På det tjukkeste var isdekket 2.500 meter, dobbelt så høyt som Tromsdalstinden.

Ved å dra fingeren over en metallplate kan isdekket endres over en periode som strekker seg fra 37.000 år siden til 8.000 år før nåtid. Da vil man merke at temperaturen på fingeren endrer seg fra kaldt til varmt jo nærmere vår tid man kommer.

– Denne installasjonen er basert på isforskning på UiT. Nå får forskerne gjort dataene sine tilgjengelig for mange flere, sier Holmø.

Når større målgruppe

Issimulatoren kan fortelle hvordan istida påvirket menneskelige aktiviteter etter hvert som isen trakk seg tilbake.

– Våre gode forskere vil nå ut til et mye større målgruppe enn bare for et spesielt interessert publikum. Det vi gjør nå har mer betydning enn bare for dem som leser forskningsartikler, sier seniorrådgiver Maja Sojtaric ves CAGE.

Samlet biter av bevis

Professor Alun L. Hubbard i glasiologi ved CAGE sier arbeidet med å finne ut hvordan isutbredelsen har endret seg over flere tusen år, har vært som et kriminalmysterium å finne ut av.

– Det er små biter av bevis som ligger til grunn for istidssimulatoren vi har laget. Vi har sett hvordan landskapet har endret seg etter at isen forsvant og hva som foregikk på bunnen av Barentshavet. Nøkkelen til å forstå hva som vil skje i fremtiden er å forstå hva som foregikk i fortiden.

Oppdaterte filmer

Vitensenteret har fått i alt syv nye installasjoner, i tillegg til oppgradering av noen av de gamle som Den magiske sfæren og Værreportasjen. På Den magiske sfæren vises jordkloden i 3D animasjon med blant annet hvor det flyter plast i havet, karbonnivået, skoghogst og orkansesongen i høst.

– Filmene til Den magiske sfæren oppdateres hele tiden, sier Mona Holmø.