Tumultene mellom UNN, Helse Nord-styreleder Marianne Telle og helseminister Bent Høie (H), nådde et klimaks i forrige uke da sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen meldte sin umiddelbare avgang. Bakgrunnen er den mye omtalte PCI-saken.

– Kan ikke vare lenge

Ifølge pasientombud Odd Arvid Ryan er det foreløpig ingen grunn til å tro at konfliktene i toppledelsen skal ha noen konsekvens for pasientene.

Når det gjelder den siste tidens hendelser på UNN, er det ingen pasienter som har tatt kontakt med oss for å uttrykke bekymring knyttet til PCI-saken, styrebehandlingen eller utviklingen vi har sett etter jul, sier Ryan.

Ifølge pasientombudet er pasientene mer opptatte av konkrete forhold rundt behandling og oppfølging på sykehuset.

Samtidig advarer Ryan mot effekten av en konflikt som går over lengre tid.

– En slik situasjon kan ikke vare lenge. Det skapes uro blant pasientene over hva sykehuset kan levere og ikke kan levere. Helsepolitiske spørsmål som PCI-tilbudet vil ofte være omdiskuterte. En slik diskusjon bør UNN kunne tåle, sier Ryan.

– Kan ha tapt tillit

Ryan vil i utgangspunktet ikke kommentere verken diskusjonene eller prosessene som har pågått.

– Når det gjelder selve PCI-saken har vi fulgt med om pasienter i Troms har kjent på uro eller bekymringer rundt spørsmålet om et nytt tilbud på Nordlandssykehuset. Hadde vi fanget opp bekymring, ville vi grepet fatt i den.

– I ettertid vil konflikten kunne skape en viss bekymring blant folk. Helse Nord og UNN kan ha tapt noe tillit i befolkningen. I den grad det er omdømmetap, må partene forsøke å reparere dette, sier pasientombudet.