Mannen ble i desember 2014 dømt til tvunget psykisk helsevern etter å ha drept Asbjørn Marelius Hansen (66) julaften 2013. Retten konkluderte da med at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Den domfelte mannen var på drapstidspunktet 44 år.

Nå møter mannen i ny rettssak i Nord-Troms tingrett der det avgjøres om mannen skal behandles videre av helsevesenet.

Onsdag morgen beskrev han sin nåværende situasjon, samt hvorfor han ikke bør ilegges videre tvunget helsevern. Mannen hevdet at behandlingen han til nå har mottatt har fungert bra, og at han nå er i en situasjon der han ønsker frivillig å motta hjelp.

– Jeg er i dag rusfri. Jeg har et godt forhold til de ansatte på avdelingen. Nå føler jeg at jeg er frisk nok til at jeg ikke trenger å være på tvang, men jeg vil fortsatt ha kontakt med behandlere, sa mannen i retten.

– Et mareritt

I rettssaken i desember 2014 forklarte mannen at han trodde svigerfaren skulle drepe ham.

– I 2015 våknet jeg brått opp fra psykosen. Da hadde jeg vært syk i en lang periode. Jeg fikk avstand fra vrangforestillingene mine. Det var som å våkne opp fra et mareritt, beskrev mannen onsdag morgen.

Sakkyndig vitne, psykiater Ketil Røtvold, forklarte i retten at mannen på det tidspunktet hadde fått en annen medisin, og fikk drøftet sine paranoide vrangforestillinger med en behandler.

– Han hadde vrangforestillinger der han ikke visste om mennesker var ekte, om han var forfulgt eller under overvåking, men han begynte å sette spørsmålstegn ved disse forestillingene. Vi som behandlere hadde mange tanker om hva dette skyldtes. Det kan være fravær av rusmidler eller medisineringen som fungerer. Han fremstår i dag uten psykotiske symptomer. Han fungerer godt i hverdagen, er i jobb og han er ønsket inn i full jobb, sa Røtvold.

Mannen bor i dag i en leilighet i Tromsø, men har faste møter på behandlingsinstitusjon to ganger i uka.

Kan løslates helt

Rettssaken i dag er etter tiltale fra påtalemyndigheten som ønsker at mannen skal fortsatt være under tvunget psykisk helsevern.

Mannen fikk i 2014 en såkalt særreaksjon som inneholder psykisk helsevern som varer i tre år. Etter loven er det slik at påtalemyndigheten kan reise ny sak med påstand av forlengelse av videre tvunget psykisk helsevern. I dette tilfellet vil mannen løslates fullstendig om retten ikke forlenger tvunget psykisk helsevern.

Sakkyndig hevdet i retten at mannen trenger oppfølging fra helsevesenet i ett til halvannet år til for å se at hans nye tilværelse er stabil.