Håper flyvraket kan heves til helga

Havariinspektør Tor Nørstegård håper det kan gi svar på hvorfor flyet med Leif Jarle Stamnes (79) og Einar Halvorsen (63) styrtet kort tid etter avgang fra Svolvær.

ULYKKESFLYET: Det tromsøregistrerte flyet var av typen Piper PA-28-161 Warrior III.  Foto: Lars Christian Hansen

nyheter

Nørstegård, som er i Svolvær og gransker flyulykken der to menn omkom søndag kveld, håper hevingen av vraket kommer i gang til helga.

– Bergingsarbeidet er lagt ut på anbud, og det er akseptert et tilbud fra en leverandør, sier Nørstegård til iTromsø tirsdag kveld.

De to inspektørene fra Statens havarikommisjon ankom åstedet for styrten mandag kveld, og har brukt tirsdagen på å danne seg et klarere bilde av hendelsesforløpet.

– Vi har snakket med noen flere personer i dag, samt gjort mer arbeid på lufthavnen, sier Nørstegård.

– Vi drar ned igjen i morgen tidlig, og kommer opp igjen når vi har kommet litt lenger i fremdriften med arbeidet, legger han til.

Ikke sett vraket

Flyet med Leif Jarle Stamnes (79) og Einar Halvorsen (63) tok av fra Svolvær lufthavn Helle like etter klokken 20.30 søndag kveld. Flyet var på vei hjem til Tromsø og Tromsø flyklubb da noe skjedde på 500 fot like etter avgang.

Maskinen med kjennetegnet «LN-TOS» styrtet deretter i havoverflaten med stor kraft.

De to vennene ble funnet døde kort tid etter.

Vraket er lokalisert på 60-70 meters dyp, rundt 250 til 300 meter fra land. Tilstanden til vraket er foreløpig ikke kjent.

– Vi har ikke fått dykket ned og kikket på det ennå, sier Nørstegård.

Det er funnet flere vrakdeler langs stranda i området, men det er ifølge havariinspektøren snakk om smådeler. Det er ikke gjort funn av vrakdeler på land eller i nærheten av rullebanen.

Ingen «svart boks»

I motsetning til på større fly, er det ikke krav om å ha ferdskrivere – såkalte «svarte bokser» – om bord på småfly.

– Dermed blir oppgaven å se på hva slags skader flyet har og undersøke motoren. Dette, sammenholdt med obduksjonen, vil forhåpentlig gi svar på hva som skjedde da flyet styrtet, sa politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira i Svolvær til iTromsø tirsdag.

De omkomne er sendt til UNN for obduksjon. Den foreløpige rapporten er ventet i løpet av uka.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter