Ny vennskapsby:

Nå skal Tromsø få ny vennskapsby

Om alt går etter planen vil Tromsø ganske snart få en ny vennskapsby.

NUUK: Den grønlandske byen Nuuk ønsker å bli vennskapsby med Tromsø. Foto: Wikipedia Commons 

nyheter

Det er den grønlandske byen Nuuk – eller som den omgivende kommunen heter; Kommunequarfik Sermersooq – som har kontaktet Tromsø med forespørsel om å bli nærmere knyttet til Ishavsbyen.

Borgermesteren i byen – Asii Chermnitz Narup – ønsker at det skal knyttes vennskapsbånd mellom den største byen i Nord-Norge og den største kommunen på Grønnland.

«I takt med at der fra internasjonal side er en stigende interesse for og fokus på Arktis, er det viktig at vi som bor i de arktiske egne holder sammen og støtter hverandre», skriver borgermesteren.

ARKTISK: Nuuk i kommunen Sermersooq er Grønnlands største tettsted med cirka 22.000 innbyggere – og er i likhet med Tromsø preget av arktisk klima.   Foto: Wikipedia Commons

Kommunequarfik Sermersooq har per i dag i underkant av 23.000 innbyggere – og er på lik linje med Tromsø preget av befolkningsvekst, variert reiseliv og et hektisk kulturliv.

I en innstilling til neste ukes formannskapsmøte foreslås det at ordfører Kristin Røymo får i oppdrag å utarbeide en vennskapsbyavtale mellom Tromsø og Nuuk.

VENNSKAPELIG: Ordfører Kristin Røymo foreslås å få i oppdrag å forhandle fram en vennskapsbyavtale med Nuuk på Grønnland.  Foto: Ronald Johansen

Å etablere et tettere vennskapsforhold til Nuuk vil være innenfor målsettingen om å gjøre Tromsø til Arktisk hovedstad, står det videre i saksfremlegget.

Det pekes også på at det allerede i dag foregår utstrakt samarbeid mellom næringslivsaktører i Tromsø og Nuuk – blant annet har arkitekt- og prosjekteringsselskaper gjennomført arbeid i den grønlandske byen, og Hurtigruta besøker ofte byen med sine arktiske cruiseskip.

Tromsø har i dag vennskapsbyforhold med ti andre byer – Kemi i Finland, Luleå i Sverige, Ringkøbing i Danmark, Grimsby i England, Pune i India, Anchorage i Alaska, Zagreb i Kroatia, Murmansk i Russland, Quetzaltenango i Guatemala, samt Gaza i Palestina

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter