Denne uka skrev iTromsø om Inger-Helén Hjemvolls dramatiske sykdomshistorie: etter flere hjerteinfarkt og nyresvikt, ble Hjemvoll satt på venteliste for organtransplantasjon. I 2013 var hun døden nær, men fikk heldigvis transplantert nyre og hjerte fra samme donor, og i dag er hun frisk.

– Altfor mange av oss går rundt og tenker at når jeg dør så skal organene mine være med meg ned i grava. Jeg vil gjerne bidra til å gjøre folk bevisst på at de kan redde andres liv, sier Hjemvoll.

– Altfor mange dør i kø

– Det beste du kan gjøre er å fortelle dine nærmeste om at du vil være organdonor hvis du dør. Skulle noe skje deg og organene dine kan brukes av andre, så vil de spørre dine nærmeste om hva du hadde sagt om å donere bort organene dine dersom noe sånt skulle skje, sier hun.

Hvis avdøde ikke har gitt klar beskjed om sine ønsker så er det de nærmeste som bestemmer. Hvis bare én er imot så blir ingenting gjort og de friske organene blir begravd med resten av kroppen.

– Folk vil jo helst ikke tenke på sin egen død, men det bør de gjøre. Det er altfor mange som dør i organkø fordi det finnes mennesker som ikke har tatt stilling til dette spørsmålet, sier Hjemvoll.

Gi beskjed

Käthe Meyer er transplantasjonskoordinator i Norsk ressursgruppe for organdonasjon, en instans som jobber med å øke kunnskap og kompetanse hos helsepersonell som jobber med organdonasjon.

Hun sier at det viktigste man kan gjøre hvis man vil være organdonor er å snakke med de nærmeste pårørende, og gi beskjed om at man ønsker å være organdonor hvis man skulle dø på en slik måte at organene kan brukes til transplantasjon.

– Det som vil skje hvis du dør på en slik måte, er at du vil bli innlagt på intensivavdelingen i Tromsø og så vil en lege ha en samtale med din nærmeste. Hvis dere har snakket om det og du har tatt stilling til det, så er det dét som gjelder. Hvis dere derimot ikke har snakket om det så vil legen spørre om det er noe som tilsier at du skulle være imot organdonasjon, sier Meyer.

80 prosent samtykker

Stiftelsen organdonasjon har en app kalt «Donorkort» som du kan laste ned. Da skal du legge inn navn og telefonnummer til to av dine nærmeste, og så sendes det ut en SMS om hva dine ønsker er.

– Men det enkleste er å bare snakke med dem, sier Meyer.

Statistikken viser at av dem som blir spurt om en avdøds organer kan brukes til organtransplantasjon, så samtykker 75–80 prosent.

– Det er et høyt tall og det viser at det systemet vi har i Norge fungerer, avslutter Meyer.