Rundt klokken 13 onsdag 16. mars 2016 sluddet det og var stedvis svært glatt på E8 like ved Hundbergan.

Fra Tromsø med kurs mot Narvik kom et vogntog kjørende, og føreren var en 19 år gammel kvinne under opplæring.

I 80-sonen nederst i bakken fra Sandvikeidet mistet kvinnen kontroll over vogntoget, fikk sleng på semitraileren og kolliderte med to motgående biler.

I den første bilen, en Audi, satt Hilde Martine Heika og hennes samboer. Heika omkom kort tid etter ulykken, mens mannen pådro seg alvorlige og langvarige skader.

Kvinnen som førte BMW-en bak dem ble også skadet og sendt til UNN.

Den 19 år gamle sjåføren ble tiltalt for uaktsomt drap og for uaktsomt å ha voldt skade på en annen, samt overtredelsen av veitrafikklovens bestemmelse om aktpågivende og hensynsfull kjøring.

Lot lærling kjøre alene

Da saken gikk i Nord-Troms tingrett i mai i fjor, ble kvinnen frikjent for uaktsomt drap og uaktsomt å ha voldt skade, men ble dømt til 30 dagers samfunnsstraff for overtredelse av veitrafikkloven. I tillegg ble hun fratatt førerkortet for to år.

Dommen ble derimot anket av påtalemyndigheten, og i begynnelsen av februar gikk saken i Frostating lagmannsrett.

Der ble dommen fra tingretten skjerpet, og kvinnen – som i dag er 21 år gammel – ble dømt for uaktsomt drap med en fengselsstraff på 90 dager.

Hun ble i tillegg fradømt førerkortet for en periode på tre år, samt å betale 125.000 kroner i oppreisning til hver av Heikas tre barn samt samboer. Hun er også dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisning til kvinnen som kjørte BMW-en.

Var lærling

19-åringen var ansatt som lærling i et Harstad-selskap da ulykken inntraff. Hun hadde fire måneder tidligere kjørt opp til førerkort for vogntog i forbindelse med videregående opplæring.

I dommen heter at kvinnen hadde minimal erfaring med kjøring av semitrailer på vinterføre.

Videre står det «at det er mye som kan lastes arbeidsgiver i denne saken, først og fremst at de som lærlingebedrift lot en lærling uten tilstrekkelig opplæring på semitrailer kjøre alene t/r Narvik – Tromsø på vinterstid. Dette kan likevel ikke frata tiltalte for det ansvar hun har (...) Ulykken må tilskrives feilvurderinger av fører».

Vurderer å anke til Høyesterett

– Min umiddelbare reaksjon er at her legger lagmannsretten til grunn en svært streng aktsomhetsnorm, og etter min oppfatning behandles hun strengere enn mer erfarne yrkessjåfører. Vi vil lese dommen grundig før vi vurderer om vi anker saken til Høyesterett, sier kvinnens forsvarer, Robert Aksnes.

– Det som gjør saken spesiell i tillegg til den strenge aktsomhetsnormen så er det et moment at hun er lærling, som betyr at hun da per definisjon er i et videregående løp. Det har ikke lagmannsretten vurdert, og det synes vi er spesielt.

– Tenker du at det burde tas hensyn til?

– Ja, hun har fulgt instrukser fra sin arbeidsgiver som kan ha vist seg å være en utløsende faktor for at ulykken inntraff. Lagmannsretten mener det var uaktsomt av henne å følge disse rådene, og hun er dømt for at hun ikke har vurdert situasjonen annerledes, sier Aksnes som forteller at kvinnen fremdeles har utfordringer tilknyttet ulykken.

– Det er klart at dette preger henne. Selvfølgelig er dette veldig vanskelig for de etterlatte, men det er det også for henne. Dette er en ung jente som var 19 år da dette skjedde, og hun kommer seg ikke videre i livet med blant annet utdanning. Hvis dommen i tingretten hadde blitt stående kunne hun i det minste ha begynt å se fremover nå. Med resultatet i lagmannsretten vil det ta ytterligere ett år før hun kan komme seg videre med sin utdannelse som yrkessjåfør.