Ny runde med «fuck-ups»

Tirsdag er det klart for ny runde med «Fuckup nights» på Driv.
nyheter

Det sies at skadefryd er den eneste sanne fryd, og det kan virke til at dette også gjelder for tromsøværinger. Etter gode besøkstall inviterer nemlig studentorganisasjonen Start UiT til tredje utgave av «Fuckup nights» på Driv.

– Forrige arrangement hadde et mye bedre oppmøte enn hva vi hadde ventet, og det var artig å oppleve, sier prosjektleder Nikolai Winsnes.

– Om det blir fullsatt på tirsdag er vanskelig å si, men det ser bra ut, legger han til.

PROSJEKTLEDER: Nikolai Winsnes håper «Fuckup nights» kan fjerne litt av tabuet ved å feile som gründer.  Foto: Presse

Konseptet går kort fortalt ut på en serie med foredrag fra gründere og entreprenører, som på et eller annet tidspunkt i karrieren har «fucka» det til for seg selv, eller – på godt norsk – gått skikkelig på trynet. I likhet med det populære foredragskonseptet TED-talks, blir det arrangert «Fuckup nights» over hele verden, hvor Tromsø, ifølge Start UiT, er verdens nordligste arrangørby.

Vil fjerne tabu

Winsnes tror fiaskohistoriene appellerer til folk, da dette er det motsatte av hva man vanligvis hører om på slike foredrag. Han håper også at entreprenørspirer skal kunne tørre å tråkke til, for heller så å lære noe av det.

– Vi vil fjerne litt av tabuet rundt det å feile, sier han og utdyper:

– I Norge er det å gå konkurs veldig skambelagt, men det er jo også en del av spillet. Er man smart lærer man av sine feil, men er man smartere lærer man også av andres.

– Jeg har gjort tabber

En av kveldens foredragsholdere er Sylvi Anita Barman-Jenssen, som i dag jobber som utviklingssjef for Barents Maritime. Hun kaller konseptet for en utmerket idé for både studenter, gründere og næringsdrivende.

– Jeg har gjort tabber, og for meg er dette er en god anledning til å kunne se tilbake på det i etterkant. Når man står midt i det, er det ganske annerledes, forklarer Barman-Jensen.

Hun medgir at en del feil godt kunne ønskes ugjort, men mener det er viktig å synliggjøre også det som ikke står i lærebøkene.

– Å stå på en scene og fortelle om tabber er ikke vanskelig, men veldig krevende, sier hun og fortsetter:

– Det er jo ingen som aldri gjør feil. Dette er derimot en mulighet til å gjøre det om til noe positivt og verdifullt, og jeg gleder meg veldig til å høre på de andre.

LES OGSÅ: Sjekk hvordan det nye bygget til lærerutdanningen skal bli

Toveiskommunikasjon

I tillegg til Barman-Jenssen vil det bli holdt foredrag av Espen Igesund fra rådgivningsselskapet BDO, og av Tony Liafjell som driver markedsføringsselskapet Benzin i Tromsø.

– Vi prøver å dekke hele spekteret, forklarer prosjektleder Winsnes.

– Det blir også lagt opp til spørsmålsrunder etter hvert foredrag, da vi ønsker toveiskommunikasjon, sier han.