To forlis i samme område, samtidig: - Aldri opplevd lignende

Det ble en travel dag for Kystvakta og Hovedredningssentralen da to fiskebåter gikk ned samtidig ved Nord-Fugløya i Troms.

To fiskebåter forliste ved Nord-Fugløya i Troms søndag. Bildet er tatt fra Kystvaktens båt KV «Farm» som var på stedet der båtene gikk ned.  Foto: Forsvaret/Kystvakten

nyheter

Søndag ettermiddag sendte fiskeren Svein Arild Henriksen (56) varsel til Hovedredningssentralen om en kollega han ante var i problemer. Det viste seg å være en riktig avgjørelse.

Hovedredningssentralen fant mannen flytende i vannet ved Nord-Fugløye i Troms. Ifølge Fiskeribladet kan mannen ha ligget i vannet opptil tre timer. Han ble umiddelbart sendt til Universitetssykehuset i Tromsø hvor tilstanden skal være alvorlig, men stabil.

Henriksen mener kollegaen hadde flaks.

– Han har gullhår en viss plass. Hvis han ikke har hatt varmedrakt på seg og ingen hadde sendt ut varsel kunne det gått riktig ille, sier Henriksen til VG.

Henriksen og ulykkesmannen bor i samme bygd og kjenner til hverandre.

RØFF SJØ: Det ble meldt om urolig sjø da de to sjarkene forliste ved Nord-Fugløya i Troms søndag ettermiddag.  Foto: GOOGLE MAPS

To båter gikk ned

Samtidig som Henriksen sendte ut varselet gikk en annen fiskebåt til bunns kun to nautiske mil fra den første hendelsen.

En tilfeldig forbipasserende fiskebåt fikk øye på en fisker som hadde store problemer. Ifølge kystvakten ble han reddet av kompisbåten og fraktet trygt til land før båten sank.

Personen skal ifølge Kystvakten kommet fra hendelsen uten skader.

To slike hendelser på samme sted til samme tid får Henriksen, som har fisket i området i 20 år, til å heve øyenbrynene.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier han.

Tidligere på dagen var Henriksen selv ute og satte garn. Da observerte han kollegaen dra opp sitt garn, tilsynelatende fullt av fisk. Henriksen tror det kan være noe av årsaken til forliset.

– Det er nok en kombinasjon av liten båt, røff sjø og stor fangst. Båten greide rett og slett ikke å holde seg flytende.

Kystvakten forteller at det er relativt vanlig med ulykker til sjøs på denne tiden av året, men at to båter forliser samtidig på samme sted tilhører sjeldenhetene.

– Dette er ikke noe vi opplever hver dag. Redningsbåtene som var på stedet kunne melde om veldig røff sjø og vanskelige forhold, sier vaktsjef ved Kystvakten Nils Olaf-Larsen til VG.

Stor trafikk

Første kvartal av året er høysesong for fiske. Larsen forteller om stor aktivitet langs store deler av den norske kysten.

– Det koker greit på havet nå, og da er det veldig viktig at fiskerne passer godt på hverandre. Det ser vi etter de to hendelsene på søndagen hvor andre fiskere tar gode og viktige avgjørelser, sier vaktsjefen.

Henriksen forteller at fiskerne prøver å holde et øye med hverandre. Han fulgte med på kollegaens bevegelser via AIS-en, og da han merket uvanlig liten bevegelse, slo han alarm.

– Vi har nyttige verktøy som gjør at vi kan følge med på hverandre. Jeg merket at han ikke hadde lagt til kai, og ut fra AIS-en konkluderte jeg med at han var i trøbbel. Da var det eneste rette å varsle, sier den erfarne fiskeren til VG.

Kystvakta har vært involvert i 28 søk- og redningsaksjoner så langt i 2018. Noe som ifølge vaktsjef Nils-Olaf Larsen ikke skiller seg ut fra tidligere år. Oppdragene kan innebære alt fra forlis til medisinsk behandling.