Derfor mener Olsen det er problematisk å stille ut kunst til salgs på rådhuset

Bør rådhuset brukes til å vise fram kunst som er til salgs? – Vi bør ha en prinsipiell diskusjon rundt dette, mener Jens Ingvald Olsen.

– IKKE KUNSTGALLERI: – Det er vel ikke meningen at foajeen skal fungere som kunstgalleri, og vi har flere slike profesjonelle galleri i byen som heller burde ta på seg oppgaven med å selge kunst, mener Jens Ingvald Olsen (Rødt). FOto: Tom Benjaminsen 

nyheter

I går skrev iTromsø (for abonnenter) at Synvis Nordins nyeste maleri, «Lykkelige Gata», skal henge i foajeen på rådhuset fram til 19. mars.

Avtalen kom i stand da Kristin Josefine Solstad i KunstsentralenNord, som jobber med å koble visuell kunst til næringsliv og offentlige virksomheter, kontaktet ordfører Kristin Røymo med en forespørsel om kunstverket kunne vises i foajeen på rådhuset.

GAMLE STORGATA: Kunstner Synvis Nordin setter opp sitt nyeste verk «Lykkelige gata» som skal stå i foajeen på rådhuset fram til 19. mars. Foto: Ronald Johansen 

Solstad har solgt flere av Nordins malerier til private aktører og bedrifter tidligere.

– Verket er til salgs og vi håper at det havner i et lokale hvor publikum oppholder seg og kan se det, sa Solstad til iTromsø i går.

– Kunst bør selges i gallerier

Jens Ingvald Olsen (Rødt) sier at det har vært flere kunstutstillinger i foajeen tidligere, men mener at man bør diskutere de prinsipielle sidene ved visningen siden maleriet er til salgs.

– Det er vel ikke meningen at foajeen skal fungere som kunstgalleri, og vi har flere slike profesjonelle galleri i byen som heller burde ta på seg oppgaven med å selge kunst, sier Olsen.

Kommunestyrepolitikeren kjenner ikke avtalen som her er inngått, men tenker at en slik avtale vil kunne få konsekvenser når også andre påberoper seg den samme retten til å stille ut kunst i rådhuset.

– Kan visningen forsvares siden motivet er av Storgata, og dermed av interesse for byens befolkning?

– Nei, man kan ikke legge motivet til grunn her. Jeg mener skillet bør gå mellom hvorvidt maleriet er til salgs eller ei. Hvis det var noen som allerede eide maleriet og ville vise det fram for byens befolkning, så ville det vært én ting, men jeg synes det at maleriet er til salgs er problematisk. Vi bør ha en prinsipiell diskusjon rundt dette, sier Olsen.

– Rar problemstilling

Ordfører Kristin Røymo mener derimot at foajeen er folkets rom, og at det dermed bør være åpent for slike aktiviteter.

– Foajeen er riktignok ikke en butikk, men jeg tror vi skal være så rause at vi gir den anerkjennelsen til en så viktig kunstner som Synvis Nordin. Jeg synes dette er en rar problemstilling, sier hun.

VIL VÆRE RAUS: – Foajeen er riktignok ikke en butikk, men jeg tror vi skal være så rause at vi gir den anerkjennelsen til en så viktig kunstner som Synvis Nordin, mener ordfører Kristin Røymo. Foto: Ronald Johansen 

Røymo forteller at det per i dag ikke er så stor aktivitet på rådhuset at det trengs et strikt regelverk for å regulere dette.

– For Tromsø er det en kjempestor verdi at dette bildet henger her, og hvis han i tillegg får solgt sitt maleri, så tror jeg også det vil være en fin ting for Sylvis. Vi har en policy for bruk av foajeen, men den er ganske raus.

– Du vil ikke skille mellom kommersiell og ideell aktivitet?

– Dette er ikke en problemstilling som eksisterer i virkeligheten. Jeg hører at du reiser et prinsipielt spørsmål, og det kan tenkes at vi vil måtte diskutere dette i framtida, men per i dag er det ikke engang en problemstilling, mener Røymo.