– Ett av alternativene kan være at det fortsatt er svømmehall der, men vi må komme i gang med diskusjonen om hva Alfheim skal brukes til i fremtiden, sier Høyres gruppeleder i kommunestyret, Erlend Svardal Bøe.

Svømmehall ett alternativ

Neste vår åpner etter planen Tromsøbadet på Templarheimen. Allerede nå ønsker partiet å høre hva byens innbyggere mener om hva som skal skje med ærverdige Alfheim svømmehall som ble åpnet for 53 år siden.

I august 2015 vedtok kommunestyret et tilleggsforslag fra Høyre i forbindelse med investeringsbeslutningen for Tromsøbadet: «Bygningen (og arkitekturen) Alfheim bevares. I god tid før Tromsøbadet står ferdig vil innbyggerne i Tromsø bli invitert til en idédugnad om hva området og bygningen skal brukes til. I denne prosessen skal ett av alternativene være at Alfheim fortsatt skal være svømmehall».

Åpne for innspill

Bøe vil ikke skryte på seg å være blant dem som har slitt ned badeflisene mest på Alfheim, og vil ikke heller avsløre personlige meninger om fremtidig bruk.

– Jeg har vel vært og svømt et par-tre ganger der. Vi har tatt initiativ til møtet, men jeg ønsker ikke å legge premisser på forhånd. Dette skal være et innspillsmøte, og vi er være åpne for det meste. Selv om fortsatt svømmehall kan være ett alternativ, blir ikke nødvendigvis det den endelige bruken. Jeg håper det kommer fram masse forslag om både bruken av bygget og området rundt.

Sterke meninger

Om kvelden onsdag 7. mars inviterer partiet til folkemøte og idédugnad om svømmehallen i kommunestyresalen på rådhuset. Det var den kjente arkitekten Jan Inge Hovig som tegnet Alfheim, i likhet med Ishavskatedralen.

– Jeg vet at mange folk har sterke meninger om og følelser for Alfheim, selv mener jeg det er en arkitektonisk perle, godt synlig når man kommer til byen. Det er et historisk bygg for mange tromsøværinger, og det er et sterkt engasjement for det. Derfor er det lurt med en idédugnad hvor folk får si sitt, sier Erlend Svardal Bøe.

Det vil koste penger å beholde Alfheim svømmehall og ifølge Bøe er vedlikeholdsetterslepet på 80 til 100 millioner kroner.

Fersk tilstandsvurdering

Kommunaldirektør for næring, kultur og idrett i Tromsø kommune, Bjarte Kristoffersen skal innlede på møtet om status for svømmehallen. Han viser til at kommunestyret ennå ikke har tatt noen beslutning om svømmehallen skal legges ned eller bestå.

– Jeg har bedt byggforvaltningen om en tilstandsvurdering for bygget og hva som må gjøres med det. Etter at vi fikk pålegg måtte vi utbedre selve bassenget. Det er gjort en del renovering av garderober og på det bassengtekniske, men det gjenstår renovering av selve bygget, sier Kristoffersen.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø