I morges skrev Hålogaland lagmannsrett i Tromsø historie, da de ble aller først ute med å sette rett under den nye ordningen uten jury, melder Rett24.no.

Juryordningen for alvorlige saker, hvor tiltalte risikerer over seks års fengsel, falt bort ved nyttår. I stedet for tre fagdommere samt jury eller fire meddommere, blir den nye normalen nå to fagdommere og fem lekdommere, skriver nettstedet.

Saken i Hålogaland lagmannsrett, som gjelder en grov narkotikaovertredelse, administreres av førstelagmann Monica Hansen Nylund. Hun tror ikke den vil arte seg veldig annerledes enn den ville gjort under den gamle ordningen.

– En av fordelene med dette, er at nå kan lekdommerne få tilsendt tingrettsdommen i forkant, slik de får i alle andre saker. I jurysakene fikk de ikke vite noe på forhånd. Dette er en fordel rent logistisk, ved at vi kan få avklart inhabilitetsspørsmål i forkant, sier Hansen Nylund til Rett24.no.

– Bedre rettssikkerhet

Hansen Nylund har tidligere sagt til iTromsø at avviklingen av juryordningen er et stort fremskritt for rettssikkerheten.

– Avviklingen er et stort fremskritt for rettssikkerheten. Til nå har en jury kun svart «ja» eller «nei» på skyldspørsmålet uten å gi ytterligere begrunnelse. Med meddommere på plass, vil alles synspunkt rundt saken fremgå i dommen. Det er til best – for alle parter, sier hun.

Avhengig av anketidspunkt fases juryordningen ut i løpet av 2018. Den korrupsjons- og narkotikatiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen, som etter planen skal opp for Borgarting lagmannsrett i august, blir trolig den aller siste som får avgjort skyldspørsmålet av en lagrette.