Politiet om tidenes største narkobeslag i Tromsø: – En del av et internasjonalt nettverk

Politiet i Tromsø samarbeider med tysk politi etter rekordfunn av amfetamin i oktober i fjor. Siden beslaget ble gjort, har en mann i 40-årene sittet varetektsfengslet.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes og etterforskningsleder Yngve Myrvoll informerte torsdag om det de kaller det største narkotikabeslaget i Tromsø noensinne.   Foto: Ronald Johansen/iTromsø

nyheter

Politiet avholdt torsdag en pressekonferanse om det enorme narkotikabeslaget på 66 kilo amfetamin som ble gjort innomhus på Tromsøya i oktober i fjor. Dette er et av de største enkeltbeslagene som er gjort i Nord-Norge, og ifølge politiet det største narkotikabeslaget i Tromsø noensinne.

– Samme dag pågrep vi en mann i starten av 40-årene som er serbisk statsborger, og som etter hvert ble varetektsfengslet. Han har sittet fengslet siden pågripelsen og han nekter straffskyld, opplyser påtaleleder Einar Sparboe Lysnes.

Leder for etterretning, forebygging og etterforskning, Yngve Myrvoll, mener stoffet var tiltenkt distribusjon i Nord-Norge.

– Beslaget er langt større enn det vi har vært borte i tidligere. Vi karakteriserer det som et enormt beslag. Dette bekymrer oss, og det bekrefter den negative utviklingen vi har sett.

Under gårsdagens pressekonferanse opplyser politiet at mannen har hatt midlertidig bostedsadresse i Tromsø i forbindelse med en midlertidig ansettelse. Politiet ønsker ikke å si hvor mannen har vært ansatt.

Ifølge Nordlys skal beslaget ha blitt gjort på et hotell i Tromsø.

 

Samarbeider med tysk politi

Politiet i Tromsø har under etterforskningen samarbeidet med tysk politi.

– Vi har en formening om at det er flere personer involvert i dette, og vi har en formening om at de andre personene som er tilknyttet dette har en kobling til Tyskland, sier Sparboe Lysnes, og legger til:

– Vi mener det er en del av et internasjonalt nettverk.

Det er ikke gjort pågripelser i andre land i forbindelse med saken.

– Vi skal fortsette avhør av siktede og drive analyse. Vi forventer å bruke noen måneder til på etterforskningen.

FORNØYDE: Einar Sparboe Lysnes og Yngve Myrvoll sa på torsdagens pressekonferanse at de er fornøyde med å ha fått bort en så stor mengde amfetamin fra gata i Tromsø.  Foto: Ronald Johansen/iTromsø

 

Gateverdi på 33 millioner kroner

Myrvoll opplyser at amfetaminet ligger på en «normalstyrkegrad».

–  Normalpris i Tromsø er på rundt 500 kroner grammet. Om du ganger opp det, havner du på 33 millioner kroner, fordelt på nesten 250.000 brukerdoser, sier han og fortsetter:

– Vi vet ikke hvor mye som var ment for Tromsø. Vi er veldig fornøyde med å få fjernet et så stort beslag fra gata. Siktede har avgitt flere forklaringer i saken, men vi kommer ikke til å gå nærmere inn på disse. Vi har naturligvis rettet etterforskningen mot flere personer som vi mener er interessante.

Mannen er siktet for grov narkotikaovertredelse, som har en strafferamme fra tre til femten år. iTromsø har snakket med mannens forsvarer, advokat Reidar Steinsvik, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere enn at hans klient ikke erkjenner straffskyld.