Mange tipsere har kontaktet iTromsø og lurt på hva det kraftige lysfenomenet var.

Lyset var synlig på himmelen over Tromsø i sekstiden torsdag kveld – og det kom rapporter om det bevegelige lyset fra Lofoten i sør til Alta i nord.

De fleste ekspertene tror at det kan dreie seg om en Falcon 9-rakett som er skutt opp fra romprogrammet SpaceX i California tidligere på dagen.

Spansk værsatellitt

Det var en spansk værsatellitt som ble skutt opp, og de fleste teoriene dreier seg om at lyset det bevegelige lyset kom da bæreraketten kom tilbake inn i Jordas atmosfære igjen – en såkalt «De-orbit burn».

Falcon 9-rakettene er gjenbrukbare raketter som brukes om og om igjen.

Per B. Lilje ved institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo sier til Vesterålen Online at det nok dreier seg om nettopp en Falcon 9-rakett.

Tolker bildene

– Ut fra bildene gjetter jeg personlig på at det har med en rakettoppskyting å gjøre, og tidsmessig kan det passe med oppskytningen av den spanske satellitten PAZ som ble skutt opp med en Falcon 9 rakett av SpaceX fra Vandenberg i California i dag, sier han til vol.no

Rakettens bane passer godt inn med observasjonene som ble gjort.

– Den ble skutt opp sørover i en nær polbane, dvs. at den passerer omtrent over rett sør-nord over Norge. Omløpstiden er på omtrent en time og 40 minutter, sier han.