Dåpen av Tromsøs nye prestisjeskip til 1,4 mrd. er utsatt på ubestemt tid

Båten ble ikke ferdig til planlagt tid, sier Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt, men vil ikke utdype årsaken nærmere.

UTSATT: Overtakelsen av det nye forskningsskipet FF «Kronprins Haakon» er utsatt på ubestemt tid.   Foto: Norsk Polarinstitutt

nyheter

Overtakelsen av det isgående forskningsfartøyet FF «Kronprins Haakon» er utsatt, opplyser Havforskningsinstituttet. Dermed blir dåpen, som skulle gå av stabelen med kronprinsparet i Tromsø 22. mars, utsatt på ubestemt tid.

Skipet, som har en prislapp på 1,4 mrd. kroner, skal eies av Norsk Polarinstitutt (NP). Havforskningsinstituttet får ansvaret for driften, mens Universitetet i Tromsø blir største bruker. Beslutningen om å utsette overtakelsesforretningen ble tatt i fellesskap med alle aktørene, sier NP-sjef Ole Arve Misund.

– Det er en stor og komplisert båt, og det er ting ved de tekniske systemene om bord som ikke er som de skal være. Dette er ting som gjelder framdrift og sikkerhet som må ordnes først, sier Misund til iTromsø, og henviser til Havforskningsinstituttet for ytterligere informasjon.

Vil ikke utdype årsaken

«Kronprins Haakon» seilte fra verftet i Italia rundt årsskiftet og befinner seg nå på Vestlandet for ferdigmontering.

– Båten er ikke ferdig. Det er enkelte ting som blant annet går på sikkerhet, som ikke har kommet så langt som man håpet, sier prosjektleder Tore Nepstad ved Havforskningsinstituttet, men ønsker ikke å konkret utdype årsaken eller årsakene.

– Det underliggende årsaken kan jeg ikke svare for.

Ny dato for overtakelse og dåp er foreløpig ikke satt.

– Vi er innstilt på å overta straks den er ferdig. Jeg regner med at vi vet mer i ukene som kommer, sier Nepstad.

Milliardskip

100 meter lange «Kronprins Haakon» blir et av verdens mest avanserte forskningsfartøy og har en prislapp på 1,4 milliarder kroner. Skipet klassifiseres som en isbryter PC 3, som er i stand til helårlige operasjoner i farvann med toårig sjøis og innslag av eldre is.

Det var i statsbudsjettet i 2013 at regjeringen bevilget midler til et nytt nasjonalt forskningsfartøy. Bakgrunnen var at vanskelig tilgjengelighet i polarområdene førte til manglende kunnskap om økosystemene og det fysiske naturmiljøet.