I denne barnehagen nektes barna å kle seg ut i kostymer til karnevalet – må kle seg ut som farger

Torsdag sendte Bymyra barnehage ut en e-post til alle foresatte om at de dropper vanlig karneval i år, og erstatter det med et fargetema: «Barna kan kle seg i hvilken som helst farge, men ingen kostyme.»
nyheter

«Bakgrunnen for dette er at vi opplever at dagens karneval er bygd på en kommersialisering fra butikkene og at rollefigurene barna kler seg ut som, er stereotyp både når det gjelder fantasi og kjønn», skriver fagleder Karine Dahlø Iversen.

Videre skriver barnehagen at de i stedet for karneval i år heller vil ha fokus på et fargetema:

«Barna kan kle seg i hvilken som helst farge (men ingen kostyme), de får muligheten til lage gipsmasker og får tilbudet om å bli malt med ansiktsmaling på selve karnevalsdagen.»

Gledet seg til å være Batgirl

Brage Ulvmoens datter går i Bymyra, og han reagerte på e-posten med å sende et svar tilbake:

«Jeg forstår at dere har høy faglig interesse for både svensk kjønnsforskning og generell krenkelsesteori, men forsøk å heve blikket i et par minutter her nå: Dere skal altså nekte barn å kle seg ut på karneval, deriblant min datter som hadde gledet seg til å være Batgirl, fordi dere er bekymret for kommersialisering fra butikkene og kjønnsstereotype rollefigurer?»

FARGETEMA: I stedet for å kle seg ut i kostymer til årets karneval, skal barna i Bymyra barnehage kle seg ut som farger. Målet er å dempe kjøpepresset og ikke ekskludere noen, skriver lederteamet i en e-post til foresatte. (illustrasjonsfoto) 

 

Bør heller lage egne kostymer

Ulvmoen mener at det viktigste er at barna har det gøy, ikke hvilke politiske agendaer lederteamet tillegger en prinsessekjole eller en sjørøverdrakt.

Han mener imidlertid at det er veldig flott at barnehagen forsøker å ta hensyn til at ikke alle har like god økonomi, men mener at barnehagen heller kan legge til rette for å lage billige kostymer sammen med barna heller enn å avlyse karnevalet.

Rosa og blått

Ulvmoen skriver videre at han ikke klarer å forstå hvordan det hjelper å begrense barna til å kle seg ut som farger. Skal gutter få kle seg i blått og jenter i rosa, eller blir også bli frarådet, spør han, og legger til:

«Det beste er nok om dere sier at alle bare får kle seg i lilla den dagen og at dere samtidig sender ut en liste med aksepterte hårfrisyrer slik at ingen skiller seg ut med borgerlige parykker eller annen ekstravagant mote. Det kan vi virkelig ikke ha noe av.»

DROPPER KARNEVAL: Bymyra barnehage har i år bestemt seg for at barna ikke skal kle seg ut i kostymer til årets karneval, men heller kle seg ut som farger. FOTO: TROMSØ KOMMUNE 

 

Én negativ reaksjon

Fagleder Karine Dahlø Iversen vil ikke intervjues, men skriver følgende i en e-post til iTromsø fredag formiddag:

«Jeg vil presisere at vi ikke har avlyst karneval, men vi gjør en vri på dagen. I år skal barna være med på prosessen i å lage rekvisitter og pynt som de selv skal bruke på selve dagen. Man unngår både kjøpepress, samt at noen faller utenfor.»

Iversen skriver videre at bortsett fra én negativ respons, har barnehagen mottatt flere positive tilbakemeldinger fra foresatte etter at de sendte ut e-posten.