Sommeren 2016 ansatte daglig leder og majoritetseier Sturla Solhaug Hege Nilsen som medarbeider. I hans fravær skulle hun fungere som leder.

Samme høst – da regnskapstallene kom på bordet – ble det konstatert en betydelig økning i personalkostnadene.

Likevel ble det ikke tatt grep før på senvinteren i fjor. Etter en del fram og tilbake, kom selskapets eiere og ledelse fram til at Hege Nilsen var den medarbeideren som måtte slutte fordi hun var den sist ansatte.

På dette tidspunktet var Nilsen halvt sykemeldt. Men fra det øyeblikket hun fikk oppsigelsen, gikk hun over i full sykemelding.

Fortalte om arbeidskonflikt

Oppsigelsen ble umiddelbart bestridt, men til tross for flere forhandlingsmøter, ble avgjørelsen opprettholdt.

Nilsen argumenterte med at hun måtte gå på grunn av en arbeidskonflikt med en annen ansatt, som også er aksjonær i driftsselskapet.

Advokat Tine Kristiansen mente i retten at det var snakk om en utestengelse som er å anse som en avskjedigelse. Det forelå ingen dokumenterte økonomiske forhold bak avgjørelsen.

Ble ansatt for å «rydde opp»

Advokat Agnetha Åsheim, som representerte sportsbutikken, prosederte på at det nettopp var økonomiske forhold som lå bak oppsigelsen som hun mener var etter boken. Videre presiserte hun at ansiennitetsprinsippet ble fulgt.

I dommen fra tingretten heter det at Hege Nilsen, som kom fra en stilling som tannlegeassistent, ble ansatt for å «rydde opp i butikken».

På sikt skulle hun også overta posisjonen til innehaveren, Sturla Solheim.

Oppsigelsen var ugyldig

Dommer Knut Rye-Holmboe konkluderer med at Nilsen ikke ble avskjediget fra stillingen.

Her vises det til at Solhaug – ved ansettelsen av Nilsen – skjønte at det ville gi økte kostnader. Derimot mener retten at oppsigelsen var ugyldig – blant annet fordi de påståtte konfliktene på arbeidsplassen spilte inn da valget ble tatt.

I utgangspunktet krevde Hege Nilsen lønn i to år – drøye 1,2 millioner kroner. Retten ga henne lønn i ni måneder samt feriepenger, oppreisning og bonus – til sammen 521.000 kroner. Partene må dekke egne saksomkostninger.