Henry Olsens gigantiske premiesamling stilles ut på BUL-huset

Den tidligere maratonløperen håper pokalene vil inspirere barn og unge til lagarbeid.

«MAN KAN OPPNÅ MYE GJENNOM BUL»: Henning Westerås (til venstre) og Henry Olsen foran Olsens komplette premiesamling. Hans karriere begynte i BUL og gjorde han til norgesmester i maratonløping.  Foto: Elisabeth Jørgensen

nyheter

Den tidligere maratonløperen Henry Olsen (72) har nå stilt ut sin komplette premiesamling i foajeen på BUL-huset. Da  tilbudet kom, ble den godt tatt imot av Henning Westerås, en sentral person i driften av Bondeungdomslaget (BUL) i Tromsø.

– Vi syntes det var et veldig godt tilbud. Samlingen viser hva utøvere kan og har oppnådd gjennom BUL. Folk som ser utstillingen blir imponert over den. Spesielt barn beundrer pokalene og lurer på om de også kan vinne slike premier, sier Westerås.

Pokal foran pengepremier

– I dag vinner man ofte penger i stedet for pokaler. Det er helt andre tider nå, legger Olsen til, mens både han og Westerås rister på hodet.

Westerås mener pengepremier ikke er like populært blant barn.

– Jeg har mange ganger opplevd at hvis barn får velge mellom penger og pokal, er det pokalen de tar med hjem, sier han.

Det BUL står for

Samlingen skal ikke bare inspirere og imponere forbigående. Den er også et symbol på BULs verdier. Det er et poeng Westerås mener er viktig å få fram.

– Jeg tror mange som ikke vet hva BUL står for. Vi er et godt organisert lag med mange grupper. Premiesamlingen er et eksempel på det. BUL gir et godt tilskudd til byens befolkning når det gjelder idrett og kultur. I tillegg er arrangementene våre alkoholfrie. Det er viktig for oss at både barn og voksne er trygge i vårt miljø, forteller Westerås.

Vil inspirere

Olsen er ikke selv lenger aktiv i BUL. Han pensjonerte seg fra maratonløping i 1990 som 45-åring. Fram til da hadde han tatt med seg en rekke seiere og blitt kåret til norgesmester flere ganger. På BUL står nå et stort glasskabinett fylt av titalls pokaler, medaljer og krystallvaser. De er vitner fra Olsens karriere som maratonløper. Han vet ikke selv hvor mange de er.

– Jeg har aldri talt dem. Samlingen har stått hjemme hos meg før. Nå som jeg er kommet litt opp i årene tenkte jeg at gamleklubben kunne få ta vare på den. Da var Henning behjelpelig, forteller den tidligere norgesmesteren.

– Premiesamlingen viser til det viktigste et lag kan gjøre: Å holde i gang god aktivitet som blir tatt vare på. Jeg tror samlingen kommer til å inspirere ungdommen. Den viser hva man kan oppnå gjennom et lag, avslutter Westerås.