Maurstad – som for øvrig er moren til TIL-spiller Jostein Gundersen – svømte inn på tiden 17,92 på 25 meter butterfly i det iskalde vannet.

– Noen vil kanskje si at det er VM-gull i galskap, sier Maurstad lattermildt på telefon fra Tallinn i Estland, der årets VM i vintersvømming arrangeres.

Tromsøkvinnen forteller at hun fra tidligere verdensmesterskap har to sølv, henholdsvis i 2012 og 2016, da begge ganger på 25 meter fri. Årets mesterskap var det første der butterfly var med, noe som resulterte i hennes første VM-gull.

– Jeg drev en gang i tiden med konkurransesvømming, og da var faktisk butterfly min favorittdisiplin, forteller Maurstad.

Også ektemannen Bjørn Gundersen (56) tar med seg en medalje fra årets VM, nærmere bestemt en bronsemedalje – også han i butterfly, med tiden 15,99.

ISHUD-GJENGEN: I alt 17 medlemmer av badeforeningen Ishud er med til VM i vintersvømming i Tallinn. Her er 11 av dem samlet før konkurransestart. Fra venstre: Nils Harald Moe, Eva Pettersen, Nils Ove Sollid, Per Chr. Gundersen, Terje Berntsen, Lisbeth Maurstad, Bjørn Gundersen, Johanne Aasen, Ingebjørg Moe, Sigrun Lilletvedt og Bjørn Morten Galåen. Foto: Ishud Media

Må starte nede i isvannet

Ekteparet er for tiden i Tallinn sammen med 15 andre medlemmer av den tromsøbaserte badeforeningen Ishud, der Maurstad har vært medlem i 6–7 år. Til VM i vintersvømming stiller det i år rundt 1.250 deltakere fra 39 nasjoner. Verdensmesterskapet har mange ulike aldersklasser og arrangeres ifølge Ishud-medlem Egil Pettersen annethvert år.

– Det er vel femte gangen vi har deltakere med fra Ishud. Av årets 21 norske deltakere kommer hele 17 fra Ishud, opplyser Pettersen.

Han forsikrer at svømmeprestasjonene har et meget høyt nivå. Deltakerne har kun ett forsøk.

– I vintersvømming er det ikke lov til å stupe eller starte med undervannstak. Man må starte med hele kroppen nede i det kalde vannet. Derfor er jeg også veldig fornøyd med tiden jeg svømte inn på, sier VM-mester Lisbeth Maurstad.

– Djevelsk kaldt

Sammen med mannen Bjørn Gundersen svømmer hun regelmessig hjemme i Tromsø, i tillegg til allsidig styrketrening.

– Man trenger styrke for å svømme butterfly, konstaterer hun.

Mesterskapet i Tallinn foregår i brakkvann, så arrangørene har vært nødt til å sage hull i isen for å lage baner. Og mens det er én grad i vannet, er temperaturen på land minus ti.

– Med vinden er det rett og slett djevelsk kaldt. Jeg fikk litt vondt i hodet etter at jeg var ferdig. Mange sliter med hendene, men det har jeg ikke hatt så mye problemer med, sier Lisbeth Maurstad.