Kvinnedagen:

– Vi kan aldri slutte å kjempe!

På torsdag ettermiddag møtte mange fram i sentrum for å markere kvinnedagen med kamprop og marsj gjennom sentrum.

MØTTE OPP FOR MARKERING AV KVINNEDAGEN: Torget ar fylt av folk som ville markere kvinnedagen. 

nyheter

Markeringen startet med taler på stortorget. Det hele ble åpnet av ordfører Kristin Røymo. Hun kunne fortelle om kvinnedagens hovedparole og hvorfor den er så aktuell i én enkel setning.

– To ord skjærer gjennom stillheten: «Me too», sier Røymo i talen sin.

#Metoo-bevegelsen har fått mye medieoppmerksomhet og er derfor en sak mange kjenner til. Den kaster lys på uønsket seksuell oppmerksomhet, trakassering og overgrep, spesielt på arbeidsplassen. Kvinner fra hele verden har kommet fram for å fortelle sine historier.

– Derfor er kvinnedagen viktig

Det var flere kvinner som fikk muligheten til å tale sin sak. En av de var Michelle Buer som talte på vegne av Amnesty. Buers kampvilje lyser gjennom når hun taler til publikummet på Stortorget.

– Vi kan aldri slutte å kjempe. Det finnes alltid nye kamper. Noen kamper må vi slåss ikke bare for dem som står oss nærmest, men for alle kvinner i alle land. Derfor er kvinnedagen viktig. Den markerer ikke bare hvor langt vi har kommet. Den markerer også hva vi har igjen, sier Buer.

STØTTER TRANSKVINNER: Representanter fra Skeiv Ungdom og AUF støtter transkvinner på kvinnedagen og var med i marsjen. 

#metoo

I sammenheng med #metoo-bevegelsen har mange kvinner stått fram og delt sine opplevelser og erfaringer om uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering.

Maren Irene Gåre Bakkevoll fra AUF påpeker at #metoo-kampanjen har brakt fram harde realiteter og etterlyser menn som tar ansvar for sine handlinger.

– Jeg trenger ikke menn. Jeg er så lei av menn. #metoo-kampanjen viser verden det mange av oss allerede visste om seksuell trakassering, sier Bakkevoll.

Transpersoner

#Metoo var ikke den eneste saken som ble tatt opp. Det var mange paroler representert i årets marsj. Deriblant var Tromsø-jordmødre fra Norsk jordmorforening. Ifølge foreningen finnes ikke nok jordmorstillinger i kommunen. Det fører til at mange nyutdannede ikke får seg fast jobb. Dette er til tross for at jordmødre er etterspurt blant gravide.

– Alle har rett på en jordmor som kan følge pasienten gjennom hele prosessen, mener Kathrine Hågensen fra Den norske jordmorforening.

NORSK JORDMORFORENING: Disse damene gjør kravene sine klare. – Alle har rett på jordmor, sier Kathrine Hågensen (til venstre). 

Andre oppmøtte var Skeiv Ungdom som sammen med AUF krever rettigheter for transpersoner.

– Vårt fokus på kvinnedagen er rettigheter for transkvinner. Folk liker å tenke at samfunnet vårt har kommet så langt, men sannheten er at når det kommer til transpersoners rettigheter, ligger vi etter, sier Kaisa Rundberg fra Skeiv Ungdom. Organisasjonen opplyser om manglende behandlingsmuligheter og sosiale fordommer mot transpersoner.

Åpen plattform

Kvinnedagen åpnet for la mange saker bli hørt. Enten det gjelder seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, transpersoner, arbeidsplasser eller frigjøring av palestinske barn som Ahed Tamimi. Det alle sakene har til felles er at de setter kvinner i sentrum.

– Dette er en festdag og en kampdag, sier Britt Ås fra Palestinakomiteen i Tromsø i sin tale.

Kvinnedagen kunne nok ikke blitt beskrevet bedre. Det samme gjelder stemningen blant dem som har møtt opp for å markere denne viktige dagen. I denne sammenhengen er publikum mer enn tilskuere. De er forkjempere og støttespillere. Både kvinner og menn hadde møtt fram. Mange hadde til og med barna sine med seg i toget. Alle har de noe til felles: De setter kvinner i sentrum.

KREVER FRIGJØRING: Britt Ås fra Palestinakomiteen gjorde sine følelser rundt fengslingen av Ahed Tamimi klare i sin tale på kvinnedagen. 

Etter å ha hørt talene på stortorget finnes det ingen tvil om at forkjempere for kvinners rettigheter og likestilling fortsatt finnes i aller høyeste grad. De er klare til å fortsette kampen for alle kvinner i alle land.