Foredraget var en del av Innovasjon Norges årlige kvinnedagsfrokost. Årets tema var «å stå i det». Og om noen har vært nødt til å stå i det den siste måneden, så er det Marianne Telle.

Det har blåst rundt styrelederen siden Helse Nord-styret besluttet å legge landsdelens nye PCI-senter til Bodø i desember i fjor. Verre ble det da tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen i starten av februar trakk seg, og det i kjølvannet av den brå oppsigelsen kom fram at han skal ha truet Telle i et forsøk på å påvirke PCI-saken. Ingebrigtsen avviser selv at det ble fremsatt trusler, mens Telle hevder det motsatte.

– Offerkortet

Ved UNN har blant annet Mads Gilbert uttalt at han har null tillit til Telle og Helse Nord-ledelsen, og at han skjemmes over måten de «kastet Ingebrigtsen til hundene».

– Den siste tiden har jeg blitt karikert på mange forskjellige måter i media, debattspaltene og kommentarfeltene: Jeg er hun blonde som ikke skjønner noen ting tross erfaring og utdanning; jeg har sveket Tromsø; jeg har trukket offerkortet. Det mest absurde har imidlertid vært alle konspirasjonsteoriene, sa Telle under foredraget, og fortsatte:

– Jeg lurer på om jeg hadde opplevd det samme om jeg var mann. Jeg tror ennå vi har en vei å gå.

Sosial angst

Ifølge Telle har mediekjøret vært en tøff påkjenning.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg får litt sosial angst når jeg leser ting som «Telle svikter Nord-Norge». Da er det utrolig deilig å ha nære venner og familie som kjenner meg som den jeg er.

– Jeg har måttet lære meg å akseptere at noen hater meg, og det kanskje med rette. De har sine erfaringer og perspektiver, og det må jeg respektere. De skal imidlertid ikke få lov til å definere min selvfølelse. Heldigvis trenger man ikke lese alt som skrives om en heller.

Hun beskriver det som spesielt å se hvordan ulike virkelighetsbilder har dannet seg i løpet av den siste måneden.

– Usannheter og halvsannheter har blitt gjentatt så mange ganger at de har blitt etablerte sannheter. Dersom man imøtegår dem, blir det bare mer bråk, så det er helt meningsløst, forklarte hun.

– Det verste øyeblikket

Etter foredraget, møter Telle iTromsø.

– Hvilke usannheter og halvsannheter refererte du til i foredraget?

– Det vil jeg ikke gå inn på. Det har vært nok bråk nå.

– Du har fått mye kritikk for at du utleverte Ingebrigtsen i media. Hva tenker du om den avgjørelsen i dag?

– Det er ingen hemmelighet at det har vært en stor belastning at saken kom ut i offentligheten. For Helse Nord, UNN og alle involverte. Det gikk kaldt nedover ryggen min da jeg på kvelden 6. februar ble kontaktet av Dagens Medisin, som fortalte at de visste hvem som sto bak truslene, hva som ble sagt og at de kom til å skrive om det. Det var det verste øyeblikket i mitt liv, svarer hun og fortsetter:

– Det var en vanskelig vurdering om hva som var best å gjøre. vi valgte å følge rådet om å være åpne og ærlige for å unngå ytterligere spekulasjoner.

Hun medgir at «ærlighet varer lengst» så langt ikke har vært en vellykket strategi.

– Støyen rundt saken har gitt store utfordringer og merarbeid for både Helse Nord og UNN. Nå må vi jobbe sammen for å reise gjensidig tillit og sikre det beste tilbudet vi kan for befolkningen i landsdelen.