8. mars:

Utfordrer stereotyper om kvinners karrierevalg

Med utstillingen «Trodde du?» ønsker kvinnelige forskere fra UiT å utfordre folks tanke om hva som er et kvinnelig karrierevalg.
nyheter

Kvantekjemikeren bak ideen, Kathrin Helen Hopmann, vil avdekke hvorvidt folk har ubevisste tanker om hva jenter burde bli.

Utstillingen består av femten plakater som avbilder kvinnelige forskere fra UiT. Plakatene viser hvordan forskerne ser ut nå og hvordan de så ut som små jenter.

– Plakatene viser forskerne slik de var som barn for at folk skal tenke gjennom hvorvidt de hadde trodd at disse småjentene ville ende opp som forskere i fremtiden. Jeg vil få folk til å tenke på hva de forbinder med jenter når det kommer til yrkesvalg, sier kjemiforsker Hopmann.

UTSTILLINGEN: Plakatene skal stå på rådhuset fra og med 8. mars og i to uker fremover. Utstillingen skal utfordre måten folk ser på jenters karrieremuligheter. 

Dårlig signal

Forskerne mener de opplever barrierer og utfordringer som de tror menn ikke gjør i forskningsverden.

Forskningsrådet delte nylig ut pris til unge forskere og alle prisvinnerne var menn.

–Det at ingen kvinner vant pris synes jeg er et dårlig signal å sende til dagens kvinner, forteller Hopmann. Jeg synes forskningsrådet kunne hatt en regel om å nominere like mange menn som kvinner, og heller la vær å dele ut pris hvis de ikke hadde nok kvinner å nominere, sier Hopmann.

EGEN «GUTS»: Krystallograf og forsker i kjemi ved UiT, Hanna-Kirsti Schrøder Leiros, mener det er visse barrierer og utfordringer der ute for kvinner. Hun mener kvinner trenger egen «guts» og indre motivasjon. 

Krystallograf Hanna-Kirsti Schrøder Leiros mener det er noen «kunstige glasstak» der ute, noen barrierer som gjør at jenter unngår å velge en karrierevei innen forskning.

– Det er supert å kunne få delta i dette prosjektet om å synliggjøre kvinner i forskning. Det er kjent at kvinner opplever visse vanskeligheter i dette feltet, som at menn heller velger å samarbeide med andre menn. Sett bort ifra det, er det viktig at kvinner har indre drivkraft og egen «guts», sier forsker i institutt for kjemi, Leiros.

Vis gutter også

Fysiker Deanna Wolfson er glad for at kollega Hopmann satte opp denne utstillingen.

– Det er mange sterke og tøffe kvinner i fysikken, men vi har nok alle opplevd stereotypene. Selv om ting blir stadig bedre når det gjelder likestilling, synes jeg det er veldig viktig at vi også viser gutter at det er lov å velge karriereretninger som er utradisjonelle for dem, påpeker Wolfson.

STEREOTYPENE: Mikroskopist og forsker i fysikk ved UiT, Deanna Wolfson, mener det er like viktig å fjerne stereotypene for hva som er et «manneyrke» som det er å fjerne stereotypene om hva kvinner burde bli. 

Utstillingen skal stå i to uker på rådhuset og ble satt opp i forbindelse med kvinnedagen. I september er det jubileumsfestival for UiT der det skal være en større utstilling av samme type med 50 kvinnelige forskere som deltar.