Tromsøstudent med på banebrytende organforskning

Masterstudent Stian Kogler (24) fra Tromsø deltar i et forskningsprosjekt som kan bli først i verden til å lage verktøy for testing av legemidler på kunstige organer i stedet for på dyr.

FORSKNING PÅ KUNSTIGE ORGANER: Masterstudent Stian Kogler (til venstre) og førsteamanuensis Steven Ray Haakon Wilson ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo skal forske på virkningen av medisiner på kunstige organer som dyrkes på chip. Foto: Katrine Lunke  Foto: Katrine Lunke

nyheter

Prosjektet «Organ på chip koblet til massespektrometri: Et effektivt verktøy for å utvikle og teste legemidler», som tromsøstudenten er en del av, mottok i forrige uke 1,4 millioner kroner fra Olav Thon Stiftelsens støtte til studentaktiv forskning.

Skreddersydd medisin

– Hvis vi lykkes med å lage et standardverktøy for testing av legemidler på kunstige organer, er vi først i verden, sier masterstudent Stian Kogler ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Oslo (UiO).

Organchips imiterer forskjellige organers livsviktige funksjoner, og kan med tiden kanskje helt erstatte forsøk på dyr og bane veien for skreddersydd medisin.

Målet med prosjektet er å finne en effektiv måte å forutsi om et legemiddel kan ha gode eller dårlige effekter, og redusere antall forsøk på dyr og mennesker.

MILLIONSTØTTE: Masterstudent Stian Kogler fra Tromsø er med i forskningsprosjektet som i forrige uke fikk 1,4 millioner kroner i støtte fra. Olav Thon Stiftelsen. Foto: Katrine Lunke  Foto: Katrine Lunke

 

Pionerprosjekt

– Det vil også gi en mer systematisk og virkelighetsnær måte å teste nye medisiner på. Det vil på sikt gi oss muligheten til å styrke måten «å skreddersy» medisiner for enkeltpersoner, sier førsteamanuensis Steven Ray Wilson ved Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Stian Kogler har halvannet år igjen av masterstudiet. Wilson, som er hans veileder, og professor Steffan Krauss ved UiO, leder prosjektet. Millionstøtten fra Thon-stiftelsen gjelder for tre år.

– Jeg er heldig som får være pioner på dette prosjektet. Det er unikt og kult at vi med støtten kan delta på konferanser og møte de beste på sine felt, de som har skrevet lærebøkene mine, sier en stolt masterstudent.

I startfasen

Tromsøguttens oppgave er å utvikle måter å måle hvordan legemidler virker på små, kunstige organer.

– Prosjektet går ut på å lage kunstige organer på chip, dyrket fram av biopsier tatt fra menneskelige organer. En chip er på størrelse med et PC-kretskort eller kredittkort hvor flere organer kan kobles sammen. Vi kobler til sensorer av ulike slag som kan måle kroppslige funksjoner, sier Kogler.

Kogler jobber med massespektrometri som kan måle enkeltmolekyler for å se endringer av medisin over tid.

– Vi er i startfasen, men målet er å vise at det fungerer i løpet av to år. Å lage personlig medisin tilpasset den enkelte pasient, er nødvendigvis ikke langt unna, men noen år er det nok.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter