Vil ha strengere regler for innkjøp av tjenester fra tidligere ansatte

Kontrollutvalget etterlyser strengere regler for hvordan kommunen skal kunne kjøpe tjenester fra tidligere ansatte.

VIL HA STRENGERE REGLER: Kontrollutvalget krever at kommunen innfører strengere regler for innkjøp av tjenester fra tidligere ansatte. Foto: Tor Farstad 

nyheter

Kontrollutvalget i kommunen retter både kritikk mot administrasjonen for at slike regler ikke finnes i dag, og krever at nye retningslinjer kommer på plass.

– I dag er det en uheldig situasjon at kommunen ikke har regler for hvordan man skal forholde seg til tidligere ansatte som går over i privat virksomhet, sier leder i kontrollutvalget, Høyres Rolleiv Lind til iTromsø.

Hyret inn tidligere ansatt

Grunnen til at det nå fremmes en slik sak er et tilfelle der en tidligere ledende ansatt i Vann og avløp ble hyret inn for å gjøre en konsulentjobb for etaten.

Kontrollutvalget retter nå kritikk mot administrasjonen for saken.

– Det var før min tid som administrasjonssjef, men jeg er blitt fortalt at det var en krisesituasjon som krevde direkteinnkjøp ettersom den aktuelle personen hadde oversikt over situasjonen som hadde oppstått, sier Britt Elin Steinveg, administrasjonssjef.

ENIG MED KRITIKERE: Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier at hun er helt enig med kontrollutvalget. – Vi burde ha hatt regler på plass fra før, sier hun. Foto: Ronald Johansen 

 

Burde vært på plass fra før

Hun er enig med kontrollutvalget i at det må komme regler på plass.

– Vi burde ha hatt dette på plass tidligere, og vi vil nå få på plass nye retningslinjer, sier hun.

Hva disse består av er ennå ikke avgjort.

– Vi må få komme tilbake med det konkrete innholdet, om det skal være karantenebestemmelser eller andre hindringer, sier Steinveg.

KRITISK: Kontrollutvalgets leder Rolleiv Lind vil at kommunen får strengere retningslinjer for innkjøp. – Det er en uheldig situasjon at det ikke finnes regler for dette, sier han til iTromsø. Foto: Tom Benjaminsen 

 

Handler om tillit

Rolleiv Lind sier at strammere regler handler om tillit til det kommunale innkjøpssystemet.

– En tidligere ansatt har innsikt i kommunens virksomhet og vil kunne dra en urettmessig fordel av dette, sier han.

Ifølge ham kan det være fristende for kommunen å velge tidligere ansatte som tjenesteleverandører fordi det er «mer bekvemt».

Da slipper man gå gjennom omfattende innkjøpsprosesser med andre leverandører som kanskje mangler direktekunnskap.

– Det må være mulig også for andre å konkurrere på like vilkår når det kommer til kommunale oppdrag, sier Lind.