19-åring må sone etter å ha krasjet i et gjerde i fylla

Mannen fikk strafferabatt for sin unge alder, men må i tillegg til soningen belage seg på 20 måneder uten førerkort.
nyheter

I starten av februar i år fyllekjørte 19-åringen, som har bostedsadresse i Tromsø, på Gammelveien i Skibotn. Det endte med at han kjørte av veien og inn i et gjerde slik at det oppsto materielle skader på både bilen og gjerdet. Blodprøvene som ble tatt om lag 14 timer etter hendelsen, viste en promille på 1,02 og 0,98.

I Nord-Troms tingrett denne uken ga han en uforbeholden tilståelse og samtykket til tilståelsesdom. Retten fant det klart at siktede hadde handlet med forsett og utvist grov uaktsomhet.

Retten mener at han må ha inntatt betydelige mengder alkohol også etter uhellet for å oppnå en så høy promille så pass sent dagen derpå. Hans forklaring tilsier også at promillen lå et sted mellom 0,5-1,0 under selve kjøringen, noe som normalt, isolert sett, vil tilsi en betinget reaksjon fra retten. Kombinert med bilulykken og det etterfølgende inntaket av alkohol, betyr det imidlertid ubetinget fengsel på 19-åringen.

Han er dømt til 16 dager fengsel og til å betale en bot på 24.000 kroner. Han mister også lappen i 20 måneder, regnet fra starten av februar 2018, og må kjøre opp på nytt for å få tilbake førerretten.

I formildende retning har retten lagt vekt på hans relativt unge alder og at han er tidligere ustraffet, samt at han har erkjent alt fra første uformelle samtale med politiet. Dette medførte at han fikk fire dagers avslag på fengselsstraffen og 3-4.000 kroner mindre i bot enn det som opprinnelig var foreslått av påtalemyndigheten.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter