Overlater sammenslåingen til kommunalministeren

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), sier han ikke har noen formening om uroen i Finnmark.

FYLKESRÅDSLEDER: Willy Ørnebakk  Foto: Lars Åke Andersen

nyheter

Finnmark Ap stemte tirsdag kveld enstemmig for å si nei til sammenslåingsavtalen som deres partifelle, fylkesordfører Ragnhild Vassvik, var med på å fremforhandle under megling på Gardermoen i midten av februar. Samtidig vedtok partiet å kreve folkeavstemning om fylkessammenslåingen.

Det får fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), til å vokte sine ord.

– Jeg har ingen meninger om hvordan de velger å håndtere saken i Finnmark. Vi har hatt avtalen til behandling, og plan- og økonomikomiteens innstilling er at man slutter seg til den. Ettersom Finnmark etter alle solemerker vil si nei til avtalen når fylkestinget møtes torsdag i Vadsø, blir det trolig opp til kommunalminister Monica Mæland (H) å avgjøre veien videre i prosessen, sier han.

- Må legge bort de store ordene

– Du har altså ingen formening om Finnmark Aps vedtak?

– De er suveren og håndterer saken sånn som de måtte ønske. Den respekten må man ha for hverandre.

– Hva tenker du om at det kreves folkeavstemning?

– Under åpningen av vår fylkestingssamling holdt ungdomspolitikerne et glimrende innlegg om at man nå må legge bort de store ordene og heller jobbe sammen for å gjøre landsdelen attraktiv. Det synes jeg vi må ta på alvor.

Omdømmeproblem

Fylkesrådslederen mener stridighetene rundt sammenslåingen har medført et alvorlig omdømmeproblem for regionen.

– Den medieomtalen vi får handler ikke akkurat om nordlys, turisttilstrømning og vekst i fiskerinæringen. Det er negative vinklinger. Situasjonen er ikke holdbar sett i et langtidsperspektiv, sier han.

Ørnebakk opplyser at fylkestinget i Troms skal behandle avtalen onsdag morgen, og at de umiddelbart vil sende deres vedtak til statsråden.

Mæland gjorde det i forrige uke, under Stortingets spørretime, klart at hun ikke vil støtte et krav om folkeavstemning. Kommunal- og moderniseringsdepartemantet opplyser imidlertid til NTB at det ikke er noen formelle hindre for å avholde en folkeavstemning i Finnmark.

Kinkig situasjon

Professor i statsvitenskap ved UiT, Kjell Arne Røvik, mener regjeringen har undervurdert motstanden i Finnmark.

-  Et helt åpenbart flertall for nei vil høres godt helt inn til hovedstaden, sier han til Nordlys.

Ifølge professoren vil regjeringen gjøre alt den kan for å slippe katalanske tilstander i Finnmark; at motstanden vokser til raseri og kommer ut av kontroll.

- Det kommer nok ikke til å skje, men det kan oppstå en situasjon som man kan komme til å slite lenge med. Jeg tror det er nok fornuft i regjeringen til at det er noe man vil unngå, sier Røvik.

Han tror imidlertid ikke Mæland vil gjøre helomvending i sammenslåingsspørsmålet, da hun har vært tydelig på at hun vil følge stortingsvedtaket om å slå sammen fylkene.

- Jeg tipper strategene i Oslo nå sitter og tenker på hvordan i herrens navn de skal komme seg ut av denne knipa.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter