Finnmark Ap stemte tirsdag kveld enstemmig for å si nei til sammenslåingsavtalen som deres partifelle, fylkesordfører Ragnhild Vassvik, var med på å fremforhandle under megling på Gardermoen i midten av februar. Samtidig vedtok partiet å kreve folkeavstemning om fylkessammenslåingen.

Det får fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), til å vokte sine ord.

– Jeg har ingen meninger om hvordan de velger å håndtere saken i Finnmark. Vi har hatt avtalen til behandling, og plan- og økonomikomiteens innstilling er at man slutter seg til den. Ettersom Finnmark etter alle solemerker vil si nei til avtalen når fylkestinget møtes torsdag i Vadsø, blir det trolig opp til kommunalminister Monica Mæland (H) å avgjøre veien videre i prosessen, sier han.

- Må legge bort de store ordene

– Du har altså ingen formening om Finnmark Aps vedtak?

– De er suveren og håndterer saken sånn som de måtte ønske. Den respekten må man ha for hverandre.

– Hva tenker du om at det kreves folkeavstemning?

– Under åpningen av vår fylkestingssamling holdt ungdomspolitikerne et glimrende innlegg om at man nå må legge bort de store ordene og heller jobbe sammen for å gjøre landsdelen attraktiv. Det synes jeg vi må ta på alvor.

Omdømmeproblem

Fylkesrådslederen mener stridighetene rundt sammenslåingen har medført et alvorlig omdømmeproblem for regionen.

– Den medieomtalen vi får handler ikke akkurat om nordlys, turisttilstrømning og vekst i fiskerinæringen. Det er negative vinklinger. Situasjonen er ikke holdbar sett i et langtidsperspektiv, sier han.

Ørnebakk opplyser at fylkestinget i Troms skal behandle avtalen onsdag morgen, og at de umiddelbart vil sende deres vedtak til statsråden.

Mæland gjorde det i forrige uke, under Stortingets spørretime, klart at hun ikke vil støtte et krav om folkeavstemning. Kommunal- og moderniseringsdepartemantet opplyser imidlertid til NTB at det ikke er noen formelle hindre for å avholde en folkeavstemning i Finnmark.

Kinkig situasjon

Professor i statsvitenskap ved UiT, Kjell Arne Røvik, mener regjeringen har undervurdert motstanden i Finnmark.

-  Et helt åpenbart flertall for nei vil høres godt helt inn til hovedstaden, sier han til Nordlys.

Ifølge professoren vil regjeringen gjøre alt den kan for å slippe katalanske tilstander i Finnmark; at motstanden vokser til raseri og kommer ut av kontroll.

- Det kommer nok ikke til å skje, men det kan oppstå en situasjon som man kan komme til å slite lenge med. Jeg tror det er nok fornuft i regjeringen til at det er noe man vil unngå, sier Røvik.

Han tror imidlertid ikke Mæland vil gjøre helomvending i sammenslåingsspørsmålet, da hun har vært tydelig på at hun vil følge stortingsvedtaket om å slå sammen fylkene.

- Jeg tipper strategene i Oslo nå sitter og tenker på hvordan i herrens navn de skal komme seg ut av denne knipa.