Vedtok å kutte 200 millioner i helsesektoren

Politikerne i formannskapet ga – etter flere måneders politisk tautrekking – tommelen opp for kutt på 200 millioner kroner i helse- og omsorgssektoren.
nyheter

Kuttet på 200 millioner kroner tilsvarer i gjennomsnitt cirka 550.000 kroner hver eneste dag i løpet av et år.

Dermed kan den omfattende nedstyringen av sektoren – som i mange år har hatt stort merforbruk – settes i gang.

– Det vil være en tøff prosess for alle involverte, men nå trenger vi ikke lenger å bruke energi på vedtakene, nå vet vi hva vi har å forholde oss til, sier avdelingsdirektør Trond Brattland.

BAKGRUNN: Vil kutte 550.000 kroner hver eneste dag i helsesektoren. I dag behandles saken.

Blant tiltakene som settes i gang er:

• Gjennomgang og reduksjon av tildelte hjelpetimer.

• Omorganisering av turnuser.

• Færre ansatte, og lavere bemanning på eksempelvis sykehjem, gruppeboliger og avlastingshjem.

Politikerne vedtok også å umiddelbart starte avviklingen av tildelingskontoret.

– Vi starter de nødvendige prosessene nå. Vi må få et system der tildeling av tjenester blir koblet til budsjettansvar, sier ordfører Kristin Røymo.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg var ikke udelt positiv til det vedtaket.

– Det vil være utfordrende å avvikle kontoret uten å vite hva vi skal ha isteden, sier hun – og henviser til at en sak om fremtidig organisering av tildeling skal behandles i vår.

Dette fikk hun også støtte for fra de borgerlige partiene – som stemte mot nedleggelsen.

Nå skal formannskapets vedtak innom kommunestyret i neste uke før det formelt er gyldig.

Ordføreren sier at dagens vedtak var nødvendig.

– Vi kan ikke ha en tjeneste som er organisert slik at vi bruker 40 prosent mer penger på halvparten så mange brukere som Kristiansand kommune som vi kan sammenligne oss med, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter