Da klokken bikket 15.00 og den nyåpnede restauranten Indie åpnet dørene onsdag ettermiddag, sto allerede potensielle kunder i kø utenfor.

– Det har vært helt vanvittig trøkk her. Køen strakk seg fra restauranten i andre etasje, ned trappa og ut på gata da vi åpnet, men vi var allerede fullbooket, forteller restaurantsjef Amanda Bolstad, som måtte vise vekk flere av de håpefulle.

Hektisk

Årsaken til den store pågangen denne uken er – ifølge restaurantsjefen – iTromsøs minifestival, Spis for en hundrings.

– Folk kommer innom, ringer, skriver på Facebook og sender mail til oss hele tiden. I går, mens jeg serverte og forsøkte å svare på alle telefonene, endte jeg opp med 35 ubservarte anrop på et par timer. Vi rekker ikke over alt, men vi prøver å svare så fort vi kan, sier hun.

– Hvordan reagerer folk som blir vist bort?

– Folk blir litt sur enkelte ganger og vi har fått høre at flere andre steder som er med på minifestivalen ikke opererer med reservasjoner eller faste sittetider, men sånn er vi rett og slett nødt til å gjøre det. Vi er ikke en så stor restaurant, svarer Bolstad.

Kø ut på gata

Også på nyåpnede Barents Sea Restaurant i Sjøgata har gjestene måttet finne seg i å vente på bord. Onsdag like etter klokken 17.00 strakk køen seg fra bardisken og helt ut på gata.

– Her har vi nok å gjøre! Vi vært fullbooket hele uka, men prøver så godt det lar seg gjøre å smette inn dem som kommer på døra, forteller daglig leder Marcus Hansson.

Selv om restauranten bare har vært åpen i en måned, har Hansson merket seg at tilstrømningen av gjester under festivaluka har skilt seg merkbart fra ukene forut.

– Trykket har de siste dagene vært mye større. Det er utrolig kult for oss som er helt ny i byen, ettersom festivaluka er med på å trekke folk til sentrum, og samtidig gir folket en gyllen anledning til å bli kjent med oss, sier han.

VENTER UTENFOR: Annika (til venstre) og Kajsa Søreng venter utenfor Barents Sea Restaurant fordi det ikke er plass til å vente inne.

Står ute og venter

At minifestivalen senker terskelen for å gå ut og spise, er Annika og Kajsa Søreng enige i. De fikk ikke plass inne i Brents Sea Restaurants resepsjonsområde, og måtte derfor vente utenfor lokalene.

– Å få god mat for en billig penge setter jeg veldig pris på som student, sier Kajsa.

– Men at det skulle bli så fullt på en onsdag ante jeg ikke, legger moren til.

– Dere har ikke noe imot å vente?

– Nei da, det går bra, svarer de samstemt.

Litt roligere

Det er imidlertid ikke bare restaurantene som har hatt nok å gjøre de siste tre dagene.

– Det har ikke vært like ville tilstander her, men vi ser at det er ekstra mange innom i lunsjtiden og på ettermiddagen denne uken, sier bartender Brede Christensen ved Agenturet Bar, som – i tillegg til drikke – også serverer mat.

Det er tredje gangen baren er med på minifestivalen.

– I vår serverer vi fransk rødvinsgryte med oksekjøtt. Den står ikke på menyen vår, men likevel spør alle etter den, forteller Christensen.