Torsdag ble det kjent at Ansgar Gabrielsen blir ny styreleder ved UNN, til tross for at kommunene og fylkeskommunen i Troms fremmet tidligere dekan og Helse Nord-styremedlem Arnfinn Sundsfjord til vervet.

- For to uker siden var vi tre personer som ble invitert av Helse Nord til å komme og snakke med dem om ny styreutnevnelse. Det ble tatt et valg om at de skulle vente med det ettersom vi hadde behov for å komme med nye innspill til styret. De innspillene har de helt sett bort fra nå. Det er en kardinalfeil av Helse Nord, sier Røymo, som understreker at Sundsfjord hadde bred støtte fra kommunene, universitetet og fylket.

- Vi har alle en grunnleggende tillit til hans faglighet og hans helhetlige forståelse av kompleksiteten det å drive et sykehus medfører, legger hun til.

Det demokratiske aspektet

At Helse Nord valgte å se bort fra kommunene og fylkeskommunenes ønsker, sjokkerer ordføreren.

- De hadde anledning til å velge en kandidat alle har tillit til; som alle vet ville behersket jobben, og samtidig vært i stand til å håndtere tillitskrisen mellom UNN og Helse Nord.  At de da ikke gjør det, står til stryk.

Hun understreker at hennes kritikk ikke går på de personene som nå er valgt inn i det nye UNN-styret, men måten Helse Nord har håndtert utvelgelsen på.

- Det som er problemet her, er at Helse Nord mer eller mindre ser helt bort fra de finjusterte strukturene som ble bygget opp da sykehusene våre ble etablert som helseforetak. Man gikk bort fra et rent demokratisk styre og over til et foretakssystem, men likevel skulle det demokratiske aspektet ivaretas gjennom kommunenes og fylkeskommunenes mulighet til å komme med innspill til styrene, sier hun.

Ikke plass til to

Styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, har overfor iTromsø forklart at alle styrekandidatene som ble foreslått underveis har blitt grundig vurdert. Grunnen til at Sundsfjord ble kastet, var at det rett og slett ikke var plass til to styremedlemmer fra universitetet i et styre på åtte.

- Vi har vært veldig opptatt av å få inn styrerepresentasjon fra universitetet, og besluttet - i samspill med UiT - at den nåværende dekanen ved helsefak ville være det naturlige valget.

Dermed fikk dekan Thrina Loennechen ved UiT styreplassen.