I forkant av styremøtet i Helse Nord hadde både Nordland og Finnmark fylkeskommuner, samt Sametinget, kommet med forslag til styremedlemmer i UNN. Begge fylkeskommunene har foreslått representanter fra sine fylker, men ingen av de foreslåtte har fått plass i det nye styret.

– Før var det slik at fylkene oppnevnte styremedlemmer til sykehusene. Slik er det ikke lenger. Nå kan vi, i likhet med mange andre, komme med forslag – noe vi selvsagt gjør, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, til iTromsø.

– Mange hensyn

Norvoll har forståelse for at ikke alle ønsker kan oppfylles, da mange hensyn må tas for å sette sammen et godt styre.

– Vi foreslo blant annet Anna Ljunggren, for å få noen med kunnskap om UNNs avdeling i Narvik inn. Når Helse Nord da velger Sverre Håkon Evju, ivaretar de dette på en god måte, og vi vil derfor ikke kritisere dette, sier Norvoll.

I tillegg til Ljunggren foreslo Nordland fylkeskommune Arne Myrland fra Bodø, Bjørn Bremer fra Narvik og Nina Skille fra Bodø.

Fylkesrådslederen understreker at UNN også er universitetssykehus for Nordland, og at det er viktig at styret ikke mister det oppdraget av syne. Norvoll kjenner til den nye styrelederen, Ansgar Gabrielsen, fra Stortinget, der de to var representanter samtidig fra 1993–2001.

– Jeg tror nok at ting vil gå seg til etter hvert. Uansett hvem som hadde blitt oppnevnt til styret, så har de en viktig oppgave med å dempe den litt for opphetede diskusjonen rundt UNN som har gått den siste tida.

Samisk representant

Sametinget foreslo to kandidater fra Tromsø, men heller ikke de har fått plass i det nye styret. Det var Synnøve Søndergård og Risten Turi Aleksandersen.

Sametinget er likevel godt fornøyd, da de likevel har fått en samisk representant inn i det nye sykehusstyret, skriver direktør for avdeling for næring, kultur og helse i Sametinget, Magne Svineng, i en sms til iTromsø.

Den samiske representanten er Johan Ailo Kalstad fra Kautokeino, som er direktør ved Samisk høgskole.