– Listhaug-saken har splittet oss, også her i fylket

Fylkesleder Jon Christian Anker i Troms KrF stiler seg bak Hareide og har ikke tillit til Listhaug som justisminister.

VEKKER ENGASJEMENT: Saken vedrørende Listhaug har også i fylkeslaget vekket engajsement. Det kan Jon Christian Anker, fylkesleder i Troms KrF fortelle. 

nyheter

Mandag kveld kom det fram at KrFs landsstyre ikke har tillit til den sittende justisministeren, Sylvi Listhaug.

– KrFs landsstyre har gitt tydelige råd til partiets stortingsgruppe i denne krevende saken. Og KrFs landsstyre har uttrykk at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier partileder Knut Arild Hareide, ifølge VG.

Dette stiller Jon Christian Anker, fylkesleder i Troms KrF, seg bak hundre prosent.

LES OGSÅ: – Vil gi oss minst halvparten av stortingsrepresentantene på nakken

– Nå har jeg tidligere sagt at det er grunn til sterk kritikk av Listhaug og den retorikken hun bruker, blant annet på Facebook, som bidrar til å splitte folket.

Flere har sympati

Det hele begynte da justisminister Sylvi Listhaug (Frp) skrev et innlegg på Facebook 9 mars:

«Arbeiderpartiet mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget skapte debatt og torsdag i forrige uke rettet Rødt et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Dette forslaget stiller Ap, SV, MDG og Venstre seg bak. Dermed er det KrFs stemmer som vil være avgjørende.

Under landsstyremøtet i dag fikk alle dra sine synspunkter til torgs og Anker kan fortelle at saken har vekket et enormt engasjement, også i fylkeslaget til partiet.

– Det var tydelig at det har vært en enormt interesse for saken blant folk innad i paritet i de ulike fylkene og vi hadde alle med oss flere innspill til møtet.

Hva slags innspill hadde du med deg fra Troms?

– Det er innspill fra begge sider av saken. Denne saken har splittet folk i to. Noen har sterk sympati med Listhaug mens andre synes det hun har gjort ikke er greit.

Stoler på stortingsgruppen

Likevel var det ifølge Anker en felles kritikk av justisministeren fra fylkeslederne

– Jeg synes det var interessant at det var en såpass felles kritikk av hennes oppførsel i landsstyre. Dette kommer jo spesielt av denne saken vedrørende Facebook-posten, men dette er bare et av flere tilfeller fra den kanten. Nå har begeret rent over for flere.

– Hvilke grep håper du at statsministerens tar før Stortinget i morgen?

– Det blir veldig spennende. Det er ikke tillit til Listhaug i Stortinget og det ansvaret håper jeg at statsministeren tar til etterretning og at hun nå tar det ansvaret som kreves av henne.

Hva tror du skjer i morgen under Stortinget?

– Vår stortingsgruppe har fått råd fra oss og nå har vi gitt de mandat til å håndtere situasjonen og fullmakten til å ta beslutninger i saken, sier Anker.