Statsviter tror ikke på Listhaug-mistillit

– Sylvi er en velgermagnet

Statsviter og tidligere valgforsker ved UiT, Tord Willumsen, tror ikke KrF vil stille seg bak mistillitsforslaget. – De vil bli kvitt Listhaug, men ikke med denne saken.

DYPT SPLITTA PARTI: Statsviter Tord Willumsen mener KrF er dypt splitta i denne saken. – Hareide kaller inn landsstyret fordi han vil ha ryggdekning i partiet. Han vil vise at dette ikke er hans beslutning, men hele partiets, sier Willumsen. FOTO: TOM BENJAMINSEN 

nyheter

Klokka 12 mandag møter Krfs landsstyre på Stortinget for å gi råd til stortingsgruppa om hvorvidt de skal stille seg bak mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug eller ei. Willumsen mener at det mest sannsynlige utfallet av møtet er at KrF bestemmer seg for å ikke vedta forslaget.

– Kunne de ha kasta Listhaug på kirkeasylsaken i forrige uke, så hadde de gjort det, men denne saken er ikke god nok for KrF, sier Willumsen.

LES OGSÅ: - Vil gi oss minst halvparten av stortingsrepresentanene på nakken

Vinner og tapere

Willumsen tror KrF helst vil støtte Erna og bli kvitt Sylvi samtidig, men at dét blir vanskelig. Statsministeren har allerede signalisert at hun vil gå hvis det fremmes mistillitsforslag mot Listhaug.

– Jeg tror Erna mener det når hun sier at hun vil gå av, men det kan godt være at hun innsettes som statsminister igjen fem minutter senere. Verken Erna eller Jonas Gahr Støre ønsker seg denne situasjonen. Hvis Støre tar makta så kan det fort bli kortvarig, for Hareide vil ikke være komfortabel med å ha ham der og vil kaste ham ved første anledning, tror Willumsen.

De partiene som tjener på bråket er altså Frp på den ene siden, og Rødt og SV på den andre som nå får markert seg.

– Høyre og KrF har mye å tape, og lite å vinne. Jeg tror KrF har fått markert hvor sterkt de misliker Listhaugs stil og en del av hennes avgjørelser, og så får en mistillit eventuelt komme på en bedre sak ved et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Protestaksjon har samlet inn over 11 millioner kroner

– Frp styrkes

Meningsmålinger viser allerede at Frp går fram på denne saken, og Willumsen mener de vil styrke seg ytterligere hvis det vedtas et mistillitsforslag mot Listhaug.

– Sylvi splitter det norske folk. Veldig mange er imot henne, men det er heller ikke få som mener at hun er den eneste politikeren som er verdt å samle på, sier Willumsen.

– Listhaug er ikke en løs kanon, men en brikke i Frps spill?

– Ja, helt klart, men dét kan man si om alle stortingsrepresentantene. Man skal tekkes mange når man setter sammen sitt mannskap, og selvfølgelig er Sylvi der fordi visse Frp-velgere skal ha politikere som de kan identifisere seg med.

LES DEBATTINNLEGGET TIL HJORT: "Norge trenger Erna"