Fikk utløst skred over Breivikeidet

Statens vegvesen lyktes i å utløse skred på Breivikeidet, men fikk hjelp av naturen i Lavangsdalen.

Slik så det ut etter at helikopteret hadde utløst skred på Breivikeidet mandag. Bildet er tatt fra helikopteret.  Foto: Silje Haaland/Statens vegvesen

nyheter

Fylkesvei 91 var stengt søndag på grunn av skredfare, og mandag fløy Statens vegvesens geologer over området for å forsøke å løsne snømasser ved hjelp av trykkbølger fra en Daisybell-klokke.

– Vi fikk utløst 3-4 skred på Breivikeidet og fikk ned de svake lagene som var der. Dette er veldig gunstig rent forebyggende inn mot neste snøfall, sier geolog Andreas Persson i Statens vegvesen.

Bruddkant: Dette var en av bruddkantene på skredene som ble utløst på Breivikeidet mandag.  Foto: Silje Haaland/Statens vegvesen

Både fylkesvei 91, og fylkesvei 52 mellom Sjursnes og Skarmunken, åpnet igjen rundt klokka 16.00 mandag ettermiddag etter å ha vært stengt siden søndagen.

Forsøkte å utløse skred i Lavangsdalen

Videre gikk helikopteret til Statens vegvesen over Lavangsdalen i et forsøk på å løsne snømasser også der.

– Det virket som om vinden har pakket snøen hard i Lavangsdalen, så vi vurderer forholdene her som forholdsvis stabile.  Det har også gått en del naturlige skred her, og sånn sett har naturen gjort mye av arbeidet for oss allerede, sier Persson.

Følger med videre

En av det siste gangene helikopteret utstyrt med Daisybell-klokke var ute på tokt i Tromsø, var 7. desember, og heller ikke da fikk de utløst skred i Lavangsdalen.

– Det er meldt en del snø igjen på onsdag, så vi følger med situasjonen videre. Dette var en et forebyggende tiltak som hindrer at det bygger seg opp store snøheng, og slik senker man risikoen for store skred over tid, sier Persson.