Overrasket over at Listhaug gikk av:

– Erna er nok lettet nå

Men Høyre er trolig nervøse for å få Listhaug tilbake i en friere rolle på Stortinget, mener statsviter Tord Willumsen.

UNDER PRESS: – Sylvi har tatt avgjørelsen om å gå av som justisminister selv, men under et voldsomt press, sier statsviter Tord Willumsen. 

nyheter

Tord Willumsen, som er tidligere valgforsker ved UiT, ble overrasket over at Sylvi Listhaug trakk seg som justis- og beredskapsminister i morges.

– Erna har hatt store problemer med å styre Listhaug, og det er nok en lettelse for Høyre å få henne ut av regjeringen, sier han.

Høyre er nok også nervøse over å få Listhaug tilbake i en friere rolle på Stortinget, mener han.

– Sylvi har jo oppført seg ganske fritt allerede, så nøyaktig hvordan en enda friere rolle skal se ut vet jeg ikke, sier han.

– Et voldsomt press

Willumsen sier han er overbevist om at Listhaug gikk frivillig.

– Hun har tatt avgjørelsen selv, men under et voldsomt press.

I går hang avgjørelsen om Listhaugs fremtid på KrFs landsstyremøte. Etter det fire timer lange møtet sa Hareide at KrF kom til å stille seg bak mistillitsforslaget som skulle behandles i Stortinget i dag, med mindre «Erna tok grep».

– KrF slapp å stemme, og dét er de nok glade for. Det er ingen tvil om at det var delte meninger om denne saken i KrF, og selv om de avslutta landsstyremøtet med et vedtak, gjorde de noe som er upopulært i deler av partiet. Listhaug er populær blant en del av Krfs kjernevelgere, og de er nok ikke fornøyde nå, sier Willumsen.

LES OGSÅ: Håper Sylvi Listhaug tar over etter Siv Jensen som Frp-leder

– Et veivalg

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er satt inn som fungerende justis- og beredskapsminister inntil videre. Willumsen mener det er interessant å merke seg at det ikke er statsministeren, men Frp, som har oppgaven med å fylle stolen permanent.

– Erna har selvsagt vetorett og ønsker seg nok en mer moderat justisminister, men det er Siv Jensen som skal velge Listhaugs etterfølger.

Willumsen mener valget vil være av stor betydning.

– Det spørs hvilke velgere de nå vil tekkes. Frp har minst to fløyer, en moderat side i politikere som Ketil Solvik-Olsen, og en mer innvandrerkritisk side med politikere som Per Sandberg og Sylvi Listhaug. Velger de en moderat justisminister, så kan det leses som en åpning mot KrF slik at de unngår å kollidere med dem i saker på Stortinget fremover. Velger de en person fra Listhaug-fløyen i partiet, så vil det være et signal til egne velgere om at de fortsatt er det innvandrerkritiske partiet de har sagt at de er, sier Willum og legger til:

– Det er mye som står på spill nå.