Nytt OBS-varsel: Stor skredfare og opp til 20 cm snø i vente

De siste dagene har det gått en rekke skred i Tromsø. Onsdag kommer det mer snø og vind, og skredfaren øker til nest øverste nivå.

Slik så det ut etter at helikopteret til Statens vegvesen hadde utløst tre-fire skred på Breivikeidet mandag som et forebyggende tiltak.  Foto: Silje Haaland/Statens vegvesen

nyheter

Det kommer fram av det nye varslet til NVE, som oppjusterer skredfaren i Tromsø kommune fra nivå 3 til nivå 4 for onsdag. I varselet på Varsom.no heter det følgende:

«Vindøkning gir betydelig snøtransport inn i leheng som kan legge seg over svake lag. Naturlig utløste og fjernutløste skred er mulig, og disse kan nå ned til vei. Unngå alt skredterreng.»

Kan komme opp til 20 cm

Jon Austerheim, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, sier at det i løpet av onsdagen kan komme opp til 20 cm snø i høyden, og det er sendt ut OBS-varsel om skredfare for hele Troms.

– Vi får en vindøkning fra sørlig kant, som vrir om til vest i løpet av onsdagen og som sørger for liten kuling på utsatte steder. Det kommer mindre nedbør enn i helga, men det kan bli en del i høyden, sier Austerheim.

Flere skred tirsdag

Tirsdag har det blitt utløst et større skred i Balsfjord, et ved Skittenelv og et fra Rødtinden på Kvaløya. Ingen ble tatt i disse skredene og skredene gikk ikke over vei, men to personer ble tatt i et snøskred på Storaksla ved sherpatrappa søndag.

De kom fra skredet uten skader.

Bedring allerede torsdag

Været snur igjen torsdag formiddag, og det meldes om godvær i helga.

– Det kan gå noen snøbyger tidlig på torsdagen, men så klarner det opp. Det ser riktig gunstig ut over helgen om alt klaffer. Tromsø ligger litt grenseland mellom noen byger som truer kysten de neste dagene, men det vil nok bli lange perioder med fint vær og sol, sier Austerheim tirsdag.