Røde Kors skjerper beredskapen

Korter ned på utrykningstiden på grunn av den store skredfaren.

SKJERPET: Korpsleder Jørn Olsen (til venstre) og operativ leder Ola Malnes Pettersen i Tromsø Røde Kors har skjerpet beredskapen som følge av skredfaren. Foto: Sanna Drogset Børstad 

nyheter

Været og snøfallet de siste dagene har utløst en rekke snøskred i Tromsø. Det gjør at Røde Kors har skjerper beredskapen.

– Det betyr at aksjonsledelsen får kortere utrykningstid, sier Ola Malnes Pettersen, operativ leder i Tromsø Røde Kors.

Kortere reaksjonstid

Vanligvis har de krav om 45 minutter fra meldinga kommer, til de skal være på vei til stedet. Nå som beredskapen er skjerpet kortes tiden ned til 15 minutter.

Alle frivillige har en sekk stående klar med det nødvendige utstyret.

– Vi gjør fortløpende vurderinger av behovet for å skjerpe beredskapen, sier korpsleder i Røde Kors, Jørn Olsen.

Høy kompetanse

De understreker at kunnskap og kompetanse er viktig når man ferdes i fjellet. Det aller viktigste, hvis man kommer ut for et skred, er kameratredning.

– Statistisk sett er det best mulighet for å overleve dersom man blir funnet i løpet av de første 18 minuttene etter et skred. Da er det klart at kameratredning blir viktig, sier Malnes Pettersen.

Kursing og riktig sikkerhetsutstyr er alfa og omega når man legger ut på topptur. Røde Kors har inntrykk av at kunnskapsnivået er høyt, og ser at ulykkesstatistikken går ned, til tross for at det nå er flere som ferdes i fjellet enn for ti år siden.

– Nå er det ofte slik at redningsaksjoner blir avblåst før vi rekker å komme fram, på grunn av kameratredning, sier Olsen.