Mens mange forbereder seg på å reise bort i påskeferien, forbereder også vinningsforbryterne seg på høytiden. Da går de gjerne flere runder i nabolaget for å merke seg forlatte hus.

Politiet mener det derfor kan lønne seg å skape inntrykk av at du er hjemme, og ta motet fra tyven ved å gjøre innbruddsforsøk vanskelig, tidkrevende og støyende.

– Dette er generelle råd vi gir om man skal forlate boligen. Vi har jo også innbruddsbølgen i Tromsø friskt i minne, som det er lett å knytte dette opp mot, sier politistasjonssjef i Tromsø, Anita Hermandsen.

Siden nyttår har det blitt utført en rekke innbrudd i Tromsø, hvor ni av dem skjedde innen bare én måned.

– Oppleves skremmende

Hun understreker at forholdsreglene ikke gir noen garanti mot innbrudd, men påpeker at det uansett er gode råd å følge.

– Å få besøk av uvedkommende mens man er borte kan oppleves skremmende for mange. Det er ubehagelig når fremmede går gjennom dine personlige saker, og tar med seg dine kjæreste eiendeler, sier hun.

– Er det flere innbrudd rundt høytidene enn ellers i året?

– Det har generelt sett vært få boliginnbrudd i Tromsø de siste årene, så den årlige statistikken på dette blir vanskelig å si noe om, sier Hermandsen.

Bør oppdages raskest mulig

Politistasjonssjefen mener det viktigste man gjør er å avtale med noen som kan holde et øye med huset

– Det holder at noen du kjenner er klar over at du er borte, og kjører forbi huset av og til. Et innbrudd bør oppdages nærmest mulig hendelsestidspunktet for å gjøre etterforskningen lettest mulig. Er man borte en uke, vet man dermed ikke hvilken dag innbruddet skjedde, påpeker hun.

– Så får man bare håpe at ingen får besøk av uvedkommende i påsken, legger hun til.