Fortsatt stor skredfare i Tromsø: Vis vett, vær varsom!

Slik lyder oppfordringen fra snøskredvarslingen.

LILLE BLÅMANN: Dette skredet gikk på Lille Blåmann denne uka.  Foto: Tore Brattli

nyheter

Søndag kveld meldte snøskredvarslingen til NVE at skredfaren fortsatt er betydelig over store deler av Nord-Norge, og skriver følgende på Twitter: Vis vett, vær varsom!

I Tromsø er farenivået på nivå tre, noe som betyr at det er betydelig snødkredfare i kommunen.

På nettsiden varsom.no meldes det om at det er en kompleks situasjon i Tromsø med flere skredproblemer, der det kreves mye kunnskap om skred for å kunne bevege seg trygt i terreng. Oppfordringen lyder derfor som følger: Vær forsiktig og unngå skredterreng.

Stor fare i Nord-Troms

Det samme skredvarselet, nivå tre, opprettholdes i Tromsø fram til onsdag, med forbehold om at det kan oppjusteres. Nord-Troms og Vest-Finnmark har fått oppjustert sine skredvarsel til nivå 4 (nest høyest på skalaen) for mandag og tirsdag.

Lyngen oppjusteres til nivå 4 tirsdag:

Store nysnømengder og vind gir omfattende ustabile forhold, naturlig utløste skred forventes. Unngå alt skredterreng.

Les også: Stort snøskred på Lille Blåmann

Unngå utløpsområder og bratt terreng

For Tromsø sin del handler det om at det er et vedvarende svakt lag samt fokksnø som kan utløse flakskred.

Ifølge skredvarslingen er det størst sjanse for å utløse skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner, og det oppfordres til å unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder.

Det oppfordres deretter til å unngå terreng som er brattere enn 30 grader med fersk fokksnø. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.

Her er det beste tipset fra skredforskeren: - Gå bak ei jente og hold kjeft

Dette er faresignalene

«Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn», står det på nettsiden.

Det krever ifølge varsom.no mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket, men drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn.

Likevel betyr det ifølge skredvarslingen ikke at det er trygt hvis slike tegn uteblir: «Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning».

Les også: Røde Kors tror på en travel påske