Værskifte er noe av det som kan gi størst utfordringer, så det lønner seg å ta forholdsregler og ha riktig utstyr og kompetanse, melder Den Norske Turistforening.

Daglig leder for Troms Turlag, Lin Einarsdotter Olsen, og medarbeider Nina Brygfjeld deler her sine 10 beste tips til trygge og hyggelige skiturer i påsken med iTromsøs lesere:

1. Realistiske mål: Er du i en familie med barn, er det lurt å ikke sette seg for store mål. Man trenger ikke legge opp til de lengste ekspedisjonene for å ha det trivelig ut i naturen.

2. Riktig påkledning: Varme og funksjonelle klær er alltid viktig å huske på. Hvis man fryser og er våt, blir det neppe en hyggelig opplevelse.

3. Unngå bakglatte ski: Det dreper skigleden. Selv hvis man har smørefrie ski er det lurt å ha med seg litt smøring for sikkerhetsskyld.

4. Hva man pakker i sekken er kjempeviktig: Har man med seg barn kan det være lurt med masse god mat og snacks. I tillegg kan det være fint å ta med noen akebrett, spader og annet utstyr barna kan leke med og bygge snøborg med.

5. Et positivt utgangspunkt er alltid viktig å starte med: Man burde motivere hverandre både i starten og underveis, og man må for all del ikke stresse.

6. Tilpass deg terrenget: Går man på steder hvor det ikke er løype, er det best å ha ski med stålkanter. «Utstyr-hysteriet» kan imidlertid vente, i hvert fall hvis man har unger. Det er viktig å tilpasse seg terrenget, men ofte holder det i massevis med ett par ski.

7. Tørre klær: Kulde, vind og sludd kan fort gjøre turen kjip. Det er viktig å huske på å ha med tørt skift og noe tørt å sitte på.

8. Følg rygg – vær trygg: En av de vanligste reglene når man er på fjellet er å følge fjellets rygg for å unngå snøskred.

9. Følg med på skredfaren: Husk å sjekke hvordan været er meldt i området der du skal gå. Nettsiden varsom.no er et nyttig verktøy når man skal oppdatere seg på skredfare.

10. Ta hensyn til barnas nivå: For barnas del kan man gjerne holde seg til flatt terreng. Det er veldig mange fine områder på og rundt Tromsøya som kan gi hele familien maksimal turglede i påsken.

– Finnvika/Finnvikvannet er et fint turområde som også har parkering i nærheten. Der er det flere fine småfjell som kan være aktuelle for både store og små, sier Olsen.

Videre nevnes områder i Tromsdalen, Folkeparken, Bak-Olsen, lysløypa, Charlottenlund, Skihytta og Skulsfjord.