Her kan du ferdes trygt – om du er forsiktig

I inngangen til påsken er det stor skredfare i fjellene rundt Tromsø.

UT PÅ TUR: Til tross for stor skredfare i og rundt Tromsø er det mange steder som er trygge å ferdes i – så lenge man unngår bratte skråninger og steder dit skred kan nå. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

Likevel er det flust av områder rundt Ishavsbyen som er trygge å ferdes i dersom du har lyst til å dra på tur.

Dog er det viktig at du sjekker de lokale forholdene før du begir deg ut i fjellheimen.

IKKE TRÅKKET: Sporet fra Snarbyeidet til Tromsdalen er ikke maskintråkket i år. 

– Når du drar på tur så må du unngå bratt terreng med mer enn 30 graders helling, og såkalte utløpsområder, sier Heidi Bakke Stranden, vaktleder for skredvarsling hos varsom.no til iTromsø.

Oppdaterer skredfaren

Utløpsområder er betegnelsen på områder som kan nås av skred – eksempelvis områdene like nedenfor brattheng, og de nederste delene av bratte dalfører.

HÅKØYBOTN: Skiløypa fra Håkøybotn opp over Finnheia og ned i Straumsbukta er også trygg, men man bør holde seg langs sporet og ikke begi seg opp i skråningene opp mot Grønnlibruna i øst. 

Stranden sier at det er faregrad fire i Tromsø og omegn. Det regnes som svært høy skredfare, sier hun.

– Vi vil oppdatere skredfaren fortløpende hele påsken, sier hun.

"Farligere i sofaen"

Prosjektleder for Tromsømarka-prosjektet i Tromsø kommune, Henrik Romsaas, sier at det likevel er mange områder som kan regnes som trygge å bevege seg i – om man tar de nødvendige forbeholdene.

NONSBU: Bydrift i kommunen har ikke tråkket spor fram til Trollvassbu og Nonsbu i år på grunn av snøskredfare i fjellene rundt. Det er likevel relativt trygt å gå fram til hyttene om man holder seg unna bratte partier på veien dig. 

– Det er langt farligere å ligge på sofaen og spise godterier enn å gå på turer i trygge omgivelser, sier han.

Det er dog viktig at man er sikker på at områdene er trygge.

– Det som er skummelt i år er at det vil være lett å fjernutløse skred. Man trenger altså ikke å gå i bratt terreng for å utløse skred, sier Romsaas.

Han sier at alle som skal ut på tur må gjøre vurderingene om det er sikkert.

Store områder er trygge

– Alt på Tromsøya, nedre del av Finnvikdalen og Håkøybotn, Finnheia og Straumsbukta på Kvaløya, samt på Ramfjordmoene og i områdene rundt Tønsnesvarden på fastlandet kan du gå ganske sikkert i, sier Romsaas.

Han sier at det hovedsakelig er områder med bratte skråninger som man bør unngå.

KATTFJORDEIDET: Så lenge man holder seg ute på Kattfjordvannene er det trygt å ferdes der. 

– Det er derfor Bydrift ikke har tråkket spor over fjellet, vi mener at det ikke er trygt å gjøre det når skredfaren er så stor som nå, sier han.

Å følge preparerte spor er derfor en grei indikator på at områdene er trygge.

– Hold dere på flat mark

Lin Einarsdotter Olsen, daglig leder i Troms Turlag, sier at det i år ikke er tråkket spor fra Snarbyeidet over fjellet til Tromsdalen på grunn av skredfare.

Hun mener dog at første del av strekningen mellom Snarby til Trollvassbu eller Nonsbu er relativt trygge å gå.

– Så lenge man holder seg på de flate partiene og ikke beveger seg inn under bratte områder er det trygt å gå, sier hun.

MOVIKA: Runden rundt Tønsnesvarden mellom Movika og Tønsvika er en meget populær tur for folk på nordre fastland. I Movika finner man en av kommunens utfartsparkeringer. 

Fra Nonsbu mot Skarvassbu og Tromsdalen er dog forholdene annerledes. Der er det godt om bratte partier der skredfaren er stor.

Planlegg turene på nett

På nettstedet varsom.no kan man til enhver tid følge skredfaregraden i Tromsø. På siden regobs.no kan man også lese de siste rapportene og observasjoner fra folk som ferdes i marka.

Når man planlegger turene kan man også gå inn på nettsiden geodata.ngi.no – der finner man en kartoversikt over bratte områder over hele landet.

Områder med utfartsparkering:

• Snarbyeidet. Parkeringen brøytes, men det er ikke tråkket maskinspor sørover mot Tromsdalen. Det er imidlertid "manuelt" tråkkede spor fram til Trollvassbu og Nonsbu

• Tønsvika. Parkering i grustaket. Maskintråkkede spor opp til Kovhaugen. Manuelle spor opp "Lilledreparn" og videre mot Nonsbu.

• Tønsnesvarden/Movika. Utfartsparkering i Movika. Maskintråkkede spor rundt Tønsnesvarden.

• Tromsdalen. Parkering ved gravlunden. Maskintråkkede spor rundt dalen.

• Ramfjordmoene. Parkering ved travbanen. Gode skispor østover.

• Finnvikdalen. Utfartsparkering til vest for hovedveien. Gode spor oppover mot Stillevannet og lavvoen.

• Kattfjordeidet. Utfartsparkering i starten av eidet. Spor på vannene. Vær forsiktig på sørsiden av eidet der det tidligere er gått store skred.

• Håkøybotn. Utfartsparkering ved skistadion. Gode spor over Finnheia til Straumsbukta.

• Straumsbukta. Parkering ved skolen. Gode spor i hele området.

Har du tips på gode og trygge turer rundt Tromsø? Tips oss!