Snøskred har gått over fylkesvei – 23 personer evakuert

Like før klokka 19.00 onsdag gikk det et snøskred over fylkesvei 53 i Oldervik. Nå er i alt 23 personer evakuert til Tromsø på grunn av stor snøskredfare.

SKRED OVER VEIEN: Snøskredet gikk over fylkesvei 53, like vest for bygda Oldervik. Kreditering: Norgeskart

Har du tips eller bilder? Kontakt oss via Messenger, tips@itromso.no eller ring oss på 77 64 06 00. Tips og tilsendte bilder belønnes med Flax-lodd!

nyheter

Skredet har gått over fylkesvei 53 og sperrer dermed trafikken inn og ut av Oldervik.  I dag, torsdag formiddag, skal det gjøres en vurdering om veien skal åpnes igjen.

Natt til torsdag besluttet Tromsø kommune å tilby evakuering av bygdas beboere.

– Etter vurdering av NGI tilbys beboere innenfor skredutsatt området evakuering. I tillegg er hele bygda strømløs som følge av snøskred. Tromsø kommune tilbyr de som ønsker det å bli evakuert ved hjelp av båt, skrev politiet på Twitter natt til torsdag.

Ankommet Tromsø

MS «Aafjord» og RS «Gideon» ankom Oldervik rundt klokka 01.00. 23 personer valgte å evakuere. Det er rundt 100 fastboende i bygda, samt hyttefolk. Det skal altså være rundt 80 fastboende pluss hyttefolk igjen.

De evakuerte ankom Tromsø rundt klokka 07.00 og ble lagt inn på hotell.

– Det er ikke typisk turterreng så vi har ingen grunn til å tro at det er folk som er tatt i skredet, men skredet har tatt med seg strømforsyningen til Oldervik, sier operasjonsleder Lennart Steffensen i Troms politidistrikt til iTromsø.

Rundt 100 personer rammet

Beredskapsrådgiver Leikny Bakke Lie i Tromsø kommune opplyser til NRK at det er rundt 100 personer som er berørt av skredet og strømbruddet.

– De som har venner eller familie de kan bo hos kan gjøre det. Men vi tilbyr også innkvartering på hotell for dem som trenger det, sa Bakke Lie til NRK onsdag kveld.

Uten strøm siden klokka 19.00

Rett etter at skredet gikk over veien, forsvant strømmen på hele strekningen fra Oldervik til Skittenelv.

Ifølge Troms Kraft vil ikke strømmen komme tilbake før tidligst i morgen.

– Vi har ikke vært inne i skredområdet, og vil heller ikke bevege oss inn før politiet sier det er trygt. Hvor lenge befolkningen i Oldervik må klare seg uten strøm avhenger av hvor store skadene er. Det kan ta alt fra to timer til to dager, sa Per-Magne Johansen, driftssjef hos Troms Kraft nett rundt klokka 19.00 onsdag.

Kunder fra Skittenelv til Snarby fikk strømmen tilbake kl. 20:31 melder Troms Kraft nett.

– På grunn av stor snøskredfare og liten sikt er feilretting av linja fra Snarby til Oldervik utsatt til torsdag. Troms Kraft vil komme tilbake med nærmere informasjon da, melder strømleverandøren på Facebook-siden sin.

Torsdag ettermiddag opplyser Troms Kraft at feilretting på denne strekningen tidligst vil starte fredag klokken 11.00, da det fortsatt er høy skredfare i området. Vurderingen er gjort i samråd med Statens vegvesen.

Flere andre bygder isolert

Klokka 19.00 onsdag stengte Statens vegvesen fylkesvei 293 ved Holmbuktura på grunn av skredfare, og dermed er også Jøvik på andre siden av Ullsfjorden isolert.

Klokka 21.30 onsdag vil også fylkesvei 57 stenges mellom Grøtfjord og Tromvik på Kvaløya, og dermed vil også Tromvik og Rekvik bli isolert i løpet av kvelden.

Klokka 22.00 onsdag stenges fylkesvei 91 og 52 på Breivikeidet.  Det gjelder strekningen Hov - Breivikeidet ferjekai (det betyr at folk som skal til for eksempel Sjursnes kommer seg dit onsdag), og mellom Reiervik og Skarmunken.

Operasjonsleder i Troms politidistrikt opplyste klokken 23.00 at de i samråd med NGI, Tromsø kommune og lokale "kjentmenn" har besluttet at det ikke er nødvendig å evakuere husstander på Breivikeidet onsdag kveld. Klokken 08.00 skjærtorsdag informerer politiet om at det fremdeles ikke foreligger evakueringsplaner for Breivikeidet.

Skredet gikk over veien i Oldervik.  Foto: Stine Fossli.

Måtte bare snu

Stine Fossli og samboeren skulle feire påsken på hytta i Oldervik, men ble møtt av skredstrengt vei.

– Vi kom til stedet ikke lenge etter at skredet hadde gått over veien, og måtte bare snu. Det ser ut som om skredet er kanskje 20 meter bredt og rundt en bilhøyde høyt, sier Fossli.

Stor skredfare i Tromsø

Både onsdag og torsdag er skredfaren i Tromsø kommune vurdert til nivå 4 og i obs-varselet for torsdag heter det følgende:

– På torsdag ventes stor snøskredfare i region Tromsø. Snøskredproblem er fokksnø og vedvarende svakt lag. Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse.

Les hele varselet på Varsom.no.

iTromsø følger saken.