Tromsøværinger valfarter til Kilpis i påsken: – Er det heller ikke lov å smugle nå?

Ståle Paulsen fra Tromsø ler når tolleren lurer på om han har handlet noe på Kilpis.

VANT TIL Å BLI STOPPET: Ståle Paulsen og Irene Johansen fra Kvaløysletta har campingvogn på Hatteng, og tar ofte turen til Kilpis for å handle. De synes det er helt greit å bli stoppet av tollerne, og Ståle spøker når han blir spurt om hva han har med seg.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter
Det er onsdag ettermiddag før påskeferien, sola steker og vinden er mild på høyfjellet i Lappland. På E8 er det derimot lite påskestemning å hente, der køen med norskskiltede biler stadig vokser mot den norske siden av grensen. Bilistene har vært på Kilpis, eller Kilpisjärvi som det finske tettstedet egentlig heter. Nå venter tollerne på dem, før de forhåpentlig kan kjøre botsfrie hjem til Tromsø, Skjervøy, Skibotn og Kåfjord, for å nevne noen steder. Hit valfarter nemlig nordmenn fra flere mils omkrets for å handle billig mat, alkohol og tobakk.

Snartur for å handle

En grå Volkswagen med en haug Wunderbaum dinglende i kupéspeilet kjører sakte mot tollstasjonen. Trafikklyset på grensa mot Norge viser rødt, alle bilene stoppes før de får kjøre videre.

– Jaså, er det ikke lov å smugle heller nå, spør Ståle Paulsen og ler lattermildt idet han tar ned bilruta for å hilse på tolleren Marlen. Hun smiler og ler tilbake, litt humor gjør tydeligvis susen under den intense påskeuka på den norsk-finske grensa.

GOD TONE: Tolleren Marlen ler og smiler av den gode humøret til paret fra Tromsø. Det viste seg at de heller ikke hadde noe å fortolle på grensa.  Foto: Håkon Steinmo

Tolleren lurer på hva Ståle og familien har handlet, og han lirker fram en kvittering fra handleturen før han ramser opp antall vinflasker de har kjøpt. Marlen nikker anerkjennende, før hun lurer på hva formålet med turen deres er.

Ståle har med seg Irene Johansen og deres to barn. Familien fra Kvaløysletta tilbringer påskeferien i campingvogna på Hatteng i Storfjord, men har tatt en dagstur til Kilips for å handle.

– Vi tar bare en snartur opp for å handle, og for å lufte ungene litt. Vi pleier å gjøre det når vi er på campingen, sier Irene.

Liker at det er kontroll

– Vi har blitt stoppet en del ganger når vi har vært her og handlet, og det synes jeg er helt greit. Vi smugler ikke når vi vet at det er kontroll vet du, sier Ståle og ler hjertelig.

Også Marlen ler idet hun mottar passene deres for å sjekke ID.

– For å være litt alvorlig, så trenger vi ikke å smugle. Vi har jo campingvogna stående så nært, så da tar vi heller flere turer. Hvis man blir tatt for å ha for mye, så er det ganske surt, og ikke minst dyrt. Det gidder vi ikke å risikere, rett og slett, sier Irene før hun legger til:

– Jeg synes det er bra at de har disse kontrollene, for jeg tror det er mange som utnytter systemet.

STOPPET ALLE: Onsdag ettermiddag før påskeferien startet for fullt stoppet tollerne alle bilene på vei inn til Norge igjen. Flere måtte vise fram hva de hadde handlet i Kilpis.  Foto: Håkon Steinmo

Bilen foran har blitt bedt om å åpne bagasjerommet og føreren står ved siden av og forklarer mens handleposene tyter ut. Køen bak dem har blitt enda lenger, og Marlen returnerer med passene.

– Alt i orden, god tur videre, sier hun og vinker Tromsø-familien videre.