Tromsøværinger valfarter til Kilpis

– Det beste livet er campinglivet på Kilpis

Kaffe på termosen, isolert og fastmontert fortelt, klappstoler med saueskinn og et lett drag av snø i lufta? Man trenger ikke sommer for å starte campingsesongen på andre siden av grensen.

PÅSKE PÅ CAMPINGEN: Per og Inger Sandmo (f.v.), Odd Arne Hammervold og Sigbjørn Sigurdsson er alle enige om at påsken er aller best på campingplassen på Kilpis.  Foto: Håkon Steinmo

nyheter
Det har lavet ned snø på Kilpisjärvi de siste ukene, men nå skinner solen og gradestokken viser to minus. Det er med andre ord perfekte forhold for den ultimate påskeopplevelsen på det finske høylandet. Ved siden av de islagte vannene der snøscootere kjører fritt, durer trafikken jevnt innover mot Kilpis. Men man har ikke vært mange minuttene på E8 i Lappland før et skilt som informerer om overnattingsmuligheter og campingplasser dukker opp.

Mellom plattinger, fastmonterte fortelt, campingvogner og biler med firehjulstrekk er snøen aktsomt ryddet vekk.

Det er nå høysesongen starter på det som trolig er det mest populære stedet på Kilpis etter butikken, nemlig campingplassen. Til sammen står det rundt 300 campingvogner rundt om i Kilpis.

FORNØYD CAMPER: – Det er dette som er påske for meg. Å sitte her, slappe av, drikke kaffe og skravle med venner og bekjente, sier Sigbjørn mens Odd Arne sier seg enig.  Foto: Håkon Steinmo

Feriert samme sted i 23 år

– Det beste livet er campinglivet på Kilpis!

Lyngsværingen Odd Arne Hammervold smiler med hele ansiktet etter at han har svart på spørsmålet om hvorfor han har lagt påskeferien til nettopp her. Sammen med tromsøværingene Sigbjørn Sigurdsson og Per og Inger Sandmo sitter han på plattingen foran campingvognen til ekteparet.

Det er onsdag i påskeferien, og planen er å bli på campingplassen til andre påskedag.

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet sted å være i påsken. Vi har feriert her siden 1995, og det har vært helt strålende. Nå kjenner vi hverandre godt, vognene ligger rett ved siden av hverandre og vi har det med andre ord veldig fint, sier Per, og nikker mot Sigbjørn og Odd Arne som også har familiene med seg til sine respektive campingvogner.

– Jeg hører det snør veldig hjemme

Utenfor campingvognen, som har et fastmontert spikertelt av typen tre med isolerte vegger og gulvet med varme, er det lagt en liten platting. Her sitter vennegjengen i klappstoler med saueskinn, og på bordet er termosen med kaffe satt fram. Hvis det blir for kaldt kan de gå inn. Der er det TV og sengeplass til syv personer. Inger og Per reiser så ofte de kan til campingen, som er vinteråpen, men sier til iTromsø at den beste og mest travle tiden er fra påsken til høsten.

SESONGÅPNING: Det er lagt til rette for at man kan benytte campingplassen hele vinteren, men ifølge vennegjengen fra Tromsø er den beste og mest travle tiden fra påsken og fremover.  Foto: Håkon Steinmo

– Hva gjør dere når dere er her på ferie da?

– Vi går litt på ski, og kjører litt snøscooter. I dag er en rolig dag, sier Inger før Sigbjørn legger til:

– Det er dette som er påske for meg. Å sitte her, slappe av, drikke kaffe og skravle med venner og bekjente. Også er det stort sett bedre vær her enn i Tromsø. Jeg hører det snør veldig hjemme, sier han mens de andre humrer godt.

LES OGSÅ: Finske tollere har ikke tatt et alkoholbeslag på fire år (for abonnenter)