Ble evakuert fra Oldervik med charterbåt

Fredag ettermiddag ble to familier hentet i Oldervik av M/S «Polargirl».

EVAKUERT: Fredag fikk Ruth Norstrøm og familien skyss til Tromsø med turistbåten M/S «Polargirl», etter å ha vært værfast i Oldervika siden onsdag. Foto: Privat 

nyheter

Skipet var ute med 23 tyske skiturister i Nord-Troms, da mannskapet fikk forespørsel om å ta en avstikker til Oldervik. Bygda med 80 fastboende har vært isolert og uten strøm siden onsdag, etter at det gikk et snøskred over fylkesvei 53.

– Vi fikk beskjed om å plukke opp ei dame og ei bikkje, og spurte turistene om det var greit å ta en omvei. Da vi kom fram viste det seg å være to familier med småbarn. Vi har med i alt seks voksne, fire unger og to hunder, forteller Jon Børge Karlsen, ansatt i Polar Charter.

Tom for bleier

Ruth Norstrøm var blant dem som ble plukket opp av charterbåten. Hun og familien har hytte i Oldervika, og kom dit dagen før snøraset gikk.

Hun forteller at familien først fikk tilbud om å bli evakuert sent på onsdag kveld, men takket nei.

– Da fikk vi bare et kvarter å bestemme oss på, mens ungene lå og sov. Det var også snakk om å dra ut på åpent hav i en liten båt, og det virket litt «risky business», forteller hun.

Hun setter spørsmålstegn ved at kommunen ikke har bidratt mer med evakueringen, spesielt da det er snakk om barn i barnehagealder.

– Vi har klart oss til nå, men vi begynte å gå tom for mat og bleier, så i morgen ville det blitt et problem, sier hun.

Hun forklarer at veien mellom bygda og hytta også har vært stengt, slik at det heller ikke kunne hentes proviant fra Oldervik.

– Nå lager de varm mat til oss om bord, så det gleder vi oss til, forteller Norstrøm.

Tilfeldighet

I tillegg til de to familiene, ble Taru-Noora Martinsen med M/S «Polargirl» til Tromsø. Hun er fastboende i Oldervik og hadde ikke vært i kontakt med kommunen før evakueringen. Hun forteller at hun kom i kontakt med mannskapet på turistbåten via bekjente.

– Jeg ringte politiet på onsdag, men fikk beskjed om at huset vårt ikke var berørt av rasfaren. Jeg fikk heller ikke med meg at det gikk en båt på natta, så da ble jeg i Oldervika, forteller hun.

– Men jeg hadde nok ved og mat, så det gikk greit, legger Martinsen til.

Jon Børge Karlsen forteller at det bare var en tilfeldighet at charterbåten var i området.

– Vi visste jo ikke at det var flere familier der, men vi var i nærheten og hadde muligheten til å hjelpe, så vi gjør dette som en god service til dem, forteller han.